Suomessa on suuronnettomuutta vastaava tilanne, sanoo oikeuskansleri – poikkeusolot vakava viesti suomalaisille: "Jokaisen meistä on syytä olla nyt huolellinen"

6:35
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoo: Näillä edellytyksillä poikkeusolot voitaisiin ottaa käyttöön

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan poikkeusolot voidaan todeta, sillä maassa on vaikutuksiltaan suuronnettomuutta vastaava tartuntatauti.

Poikkeusoloille on laissa määritelty viisi mahdollista kriteeriä, joista yksi on "vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti".

– Olemassa on kansakuntaa vakavasti uhkaava tilanne, Pöysti sanoo MTV Uutisille.

Poikkeusolojen toteaminen on suomalaisille viesti kriisitietoisuuden ylläpitämisestä.

– Jokaisen meistä on syytä olla nyt huolellisia ja noudattaa hyviä terveysturvallisuuskäytäntöjä, Pöysti toteaa.

Vaikutus tulee toki näkymään monelle kansalaiselle myös siinä, että ravintolat suljetaan kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla noin kolmeksi viikoksi 8. maaliskuuta alkaen.

Vain noutoruoan myynti sallitaan.

– Poikkeuksellisissa oloissa voidaan tehdä lainsäädännöllisiä toimia ja muita toimia, jotka vaikuttavat ihmisten arkeen myöskin, Pöysti sanoo.

Myös varautumista tulevaan

Yksi keskeinen syy poikkeusolojen toteamiselle on Pöystin mukaan juuri se, että normaaliajan lainsäädäntö, esimerkiksi tartuntatautilaki, ei mahdollista ravintoloiden sulkemista kokonaan.

– Ei ole oikein muuta keinoa käydä siihen [ravintoloiden aukioloon] käsiksi voimassa olevan lainsäädännön puitteissa. Se on se pääsyy [poikkeusolojen toteamiselle], Pöysti kertoo.

Vaikka poikkeusolot aiotaan todeta, valmiuslakia ei vielä olla ottamassa käyttöön.

Poikkeusolojen toteamisessa saattaa kuitenkin oikeuskanslerin mukaan olla osaltaan kyse siitä, että mikäli tartuntalukuja ei saada alaspäin, terveydenhuollon turvaamiseksi voitaisiin joutua käyttämään valmiuslain toimivaltuuksia.

Valmiuslaki mahdollistaa esimerkiksi sairaanhoitajien velvoittamisen töihin. Lisäksi valmiuslaki mahdollistaisi myös erilaisia rajoituksia ihmisten liikkumiseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja