Suomen vuokranantajat: Yhä useampi vuokranantaja saattaa luopua vakuudesta – tarjolla on uusi malli

Markkinaraati: Vuokra-asumisen suosio kasvussa mutta miksi? 18:59
Markkinaraati pohti, miksi vuokra-asumisen suosio on kasvussa.

Suomen Vuokranantajat ry uskoo, että yhä useampi vuokraisäntä luopuu tulevaisuudessa vuokravakuuden käytöstä.

Yleensä vuokravakuus on kahden kuukauden vuokra, joka laitetaan pankkitilille. Sillä turvataan vuokranantajan vuokrasaatavat sekä huoneistolle aiheutuneita vahinkoja ja siivouskuluja.

Vuokratakuun kokoaminen voi olla joillekin vuokralaisille ylivoimaista. Tämä saattaa estää asunnon vuokraamisen, mikäli vuokralaisista on pulaa.

Osa suurimmista vuokravälittäjistä on jo laskenut vakuuden hyvin alas tai ei vaadi sitä lainkaan. Jos vuokrattavia asuntoja on satoja, voi yritys voi laskea vakuudet sille tasolle, joka kattaa toteutuneet tappiot. Yritys voi myös ostaa vakuudet palveluna.

Muutaman asunnon sijoittajat käyttävät usein miten perinteistä vakuutta. Suomen Vuokranantajat ry:n mukaan markkinat ajavat pienemmät yrittäjät seuraamaan isojen välittäjien mallia.

Vuokravakuudelle on kehitetty vaihtoehto

Varainhoitoyhtiö Taaleriin kuuluvalla Securentilla on tuote, joka korvaa vuokravakuuden. Suomen Vuokranantajat tarjoaa tuotetta jäsenetuna.

Jäsen saa 500 euron vuokravakuuden yhteen asuntoon. Vakuus on niin pieni, ettei se usein miten korvaa perinteistä kahden kuukauden vuokraa.

Kampanjassa kyse on ennen kaikkea yhdistyksen ja Securentin markkinoinnista. Suomen Vuokranantajat haluaa lisää jäseniä ja Taaleri uusia asiakkaita.

Kun yhdistyksen jäsen aktivoi vakuuden, voi Securent markkinoida hänelle lisää palveluita.

”Pakollista markkinointia ei tule. Asiakas voi valita haluaako hän uutiskirjeen. Luonnollisesti laskutuksen ja sopimukseen liittyen asioiden osalta on kommunikointia”, sanoo Securentin toimitusjohtaja Tuukka Fabritius.

Securentin 1500 euron vakuus maksaa 17,76 euroa kuussa. Samalla vuokranantaja pääsee eroon vakuusrahojen hallinnoinnista.

Tämä voi johtaa vuokrien nousuun. Useimmissa tapauksissa vuokraisännät perivät kulun vuokralaisilta. Tällöin asumiskulut nousevat 1500 euron esimerkkitapauksessa 213 eurolla vuodessa.

”Vuokranantaja ja vuokralainen voivat sopia keskenään miten vakuus hoidetaan. Vuokranantaja voi myös yhdistää perinteisen vakuuden ja vakuustuotteen”, sanoo Fabritius.

Vakuudet eivät ole poistuneet

Suomen Vuokranantajien lähettämässä tiedotteessa väitetään, että pienillä vuokranantajilla on painetta luopua vakuuksista: ”Myös yksityisten vuokranantajien on kyettävä vastaamaan tähän muutokseen.”

Vakuudet eivät kuitenkaan ole poistuneet.

Kun Oikotielle laittaa hakuehdoiksi Helsinki, maksimivuokra 1100 euroa ja asunnon koko enintään 40 neliötä tulee kohteeksi 377 asuntoa. Kymmenestä ensimmäisestä yhdeksässä vaaditaan vuokravakuutta. Yhden asunnon kohdalla asiasta ei ole mainintaa.

Kun sama haku laajennetaan koko maahan pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta, on kymmenen ensimmäisen ilmoituksen joukossa kaksi, joissa ei vaadita vuokratakuuta.

Lue myös:

    Uusimmat