Mainos

Suomen vastavakoilu pelasti Mannerheimin hengen

Marsalkka Mannerheimin murhayrityksistä jatkosodan aikana on paljastunut uutta tietoa. Joensuulaisen historiantutkijan löytämistä asiakirjoista selviää, että Mannerheim yritettiin myrkyttää ruuan avulla Mikkelin Päämajassa.

Murhayritystä varten Suomeen pudotettiin erikoiskoulutettu laskuvarjoryhmä keväällä 1943. Suomen vastavakoilu kuitenkin paljasti desanttien aikeet.

Tutkija Matti Kosonen on selvittänyt pitkään sodanaikaista vakoilua ja vastavakoilua. Yksi tutkimuskohde on ollut Mannerheim, jota neuvostoliittolaiset seurasivat Suomen itsenäistymisestä lähtien. Jatkosodan aikana Mannerheim oli neuvostoagenttien tappolistalla numero yksi. Kososen löytämä uusi tieto on se, että Mikkelin Päämajan ruokapöytään oli suunniteltu erikoinen attentaatti.

-Yhden desanttipartion täydennystorpedossa oli myrkkyä ja myrkytettyä ruokaa ja tämän desanttipartion tehtävänä oli Mannerheimin surmaaminen, kertoo tutkija.

Myrkytysoperaatiota oli suunniteltu vuosia. Salamurhahanke paljastui, kun suomalainen vastavakoilu onnistui värväämään kaksoisagenteiksi muita Mannerheimia murhaamaan lähetettyjä desantteja. Harhautus onnistui vuosia ja Kososen mielestä Suomen tiedustelu ja vastavakoilu pelastivatkin ylipäällikön hengen. Neuvostoagentit putosivat lentokoneesta suoraan suomalaisten syliin.

Katso Keimo Lehtiniemen raportti Joensuusta (Kymmenen uutiset 5.4.2009)

Tutkija Matti Kososen haastattelu kokonaisuudessaan

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.