Suomen vanhin lumilauta - ehkä myös Euroopan

Hiihtomuseo on saanut kokoelmiinsa Suomen vanhimman lumilaudan. Lahjoittaja arvelee, että kyseessä saattaa olla myös Euroopan vanhin lumilauta.

Laudan vuosien 1969-1971 tienoilla valmistanut Paavo Kärkkäinen sai idean lumilautaan lehtivalokuvasta, jossa surffattiin meren aalloilla. Kärkkäinen ei ollut kuullut lumilautailusta, joten idea lumella surffaukseen oli oma.

Paavo Kärkkäinen (synt. 1955) valmisti laudan koulunsa käsityötunnilla. Hän valmisti lautaa antaumuksella.

- Pyöristin pään ja tein sen mahdollisimman kaarevaksi. Koska lauta oli melko paksua, en pystynyt taivuttamaan sitä. Höyläsin pohjan tasaiseksi ja hioin sen mahdollisimman sileäksi. Etteivät kengät luistaisi laudan päällä, naulasin polkupyörän ulkokumista jalansijat. Lopuksi voitelin pohjan kynttilällä luiston parantamiseksi, Kärkkäinen kertoo lumilautailun erikoislehti Slammerissa.

Laudalla laskettiin Kittilän Kolpeneen soramontulla aina vuoden 1973 talveen saakka.

- Yleensä laskin ensin suoraan, että vauhti olisi kiihtynyt tarpeeksi suureksi ja sitten tein kurvin oikealle. Vasemmalle kääntyminen oli vaikeampaa, sillä seisoin vapaana laudan päällä ilman mitään siteitä. Voltteja joskus hyppäsin myös laudan päältä. Monttu oli jyrkkä ja lauta kiiti pikkupojan mielestä tosi lujaa. Ehdottomasti parhainta oli laskea puhtaalla lumella, kun silloin pystyi paremmin hallitsemaan käännöksen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja