Suomen rikkain mies raotti yksityisyyttään - MTV3 Uutiset vierailulla

Suomen rikkaimmaksi tituleeratun Chaim "Poju" Zabludowiczin ja hänen vaimonsa Anitan taitelijatiloja katsasti tänään 300 valikoitua vierasta. MTV3 Uutiset oli vieraiden joukossa.

Loviisan Sarvisalossa olevia taloja ja taideteoksia näytettiin viikko sitten 200 paikalliselle asukkaalle.

Zabludowiczit haluavat kertoa ja näyttää itsestään juuri ja vain sen verran kuin hyvä naapurisopu vaatii. Tätä ennen he ovat pysytelleet tiiviisti pois kaikesta julkisuudesta.

– Sarvisalo on sydämissämme ja osa sukumme historiaa; kotimme on sijainnut täällä useita vuosia ja olemme rakastuneet tähän kauniiseen saareen, sanovat Poju ja Anita vieraille jaetussa esitteessä.

Itse heitä ei paikalla nähty. Anita näyttäytyi pari viikkoa sitten ensimmäisessä lehdistötapaamisessa.

Poju on tällä hetkellä tietävästi New Yorkissa hoitamassa yhtiönsä Tamaras Groupin kansainvälisiä sijoituksiaan. Hän matkustaa yksityisellä lentokoneellaan mannertenkin väliset matkat. Sarvisaloon hän kulkee helikopterilla.

Shangri-La pysyi suljettuna

Zabludowiczien oma kesäasunto pysyi suurelta yleisöltä suljettuna. Lähellä Suvikuntaa, Sarvisalon eteläkärjessä oleva paikka on nimetty Himalajan myyttisen, onnellisten ihmisten harmonisen laakson mukaan.

Sarvisalon torilla Poju on tuttu vieras. Taidekierroksella ollut Zabrina Holmström kertoo Pojun juttelevan siellä kuin kuka tahansa tuttujen kanssa; Holmströmit hän kutsui henkilökohtaisesti runsas viikko sitten taidekierrokselle: Pariskunta oli opastetulla taidekierroksella nyt toista kertaa ja oli vaikuttunut näkemästään.

Vuonna 1953 syntyneen Chaimin, Pojun isä hankki sen omistukseensa 1970-luvulla. Siitä lähtien Poju on viettänyt kesänsä Sarvisalossa. Hänellä on Suomessa paljon vanhoja ystäviä, joita hän kutsuu luokseen.

Tapasi Niinistön Lontoossa

Vakinaisimmin nelilapsinen perhe asuu Lontoossa. Poju on myös Israelin kansalainen. Hänet listataan kaikissa kolmessa kotimaassaan rikkaimpien joukkoon, hän on myös koko Euroopan sadan varakkaimman listalla.

Poju yllätti ilmestymällä suurlähettiläs Pekka Huhtaniemen isännöimälle vastaanotolle Lontoon olympialaisten aikana heinäkuun lopussa. Hän keskusteli siellä paikalla olleen presidentti Sauli Niinistön kanssa.

Ei kuvia turvallisuussyistä

Poju Zabludowiczista on kuvatoimistoilla vain muutama still-kuva. Sarvisalon taidetiloilla yleisö sai kuvata kenenkään estämättä myös videokameroilla. MTV3 kuvasi myös, mutta perheen pyynnöstä videokuvia ei julkaista.

– Turvallisuuden lisäksi kysymys on siitä, että valtakunnallinen televisio toisi liikaa julkisuutta ja enemmän vierailijoita kuin kylä kestäisi, sanoo Maitreyi Mahashwari Sarvisalossa.

– Emme halua tehdä kylästä huvipuistoa, koska meillä ei ole mahdollista järjestää opastuksia ja tukipalveluja eivätkä kapeat kylätiet kestäisi suurta liikennevirtaa.

– Tämä vierailu on kokeilu, jonka perusteella päätämme jatkosta, sanoo Lontoossa Zabludowiczin kokoelmien kuraattorina työskentelevä Mahashwari.

– Voi olla että otamme pieniä ryhmiä pyynnöstä käymään täällä ja tutustumaan taiteeseen.

– Itse olen kasvanut Lontoossa ja Intian Delhissä; noiden miljoonakaupunkien jälkeen tämä saaren ja luonnon rauha on valtava kokemus.

Tukevat nuoria lupauksia

Zabludowiczin taidetilojen tarkoituksena on antaa nuorille lupauksille mahdollisuus keskittyä inspiroivassa luonnossa työhönsä. Viime ja tänä kesänä Sarvisalossa on ollut yhteensä 13 taitelijaa, mukana suomalainen Antti Laitinen ja Tampereella asuva brittisyntyinen Charles Sandison.

–Yhteistyömme näiden nuorten kanssa kestää aina pitkään, kertoo Mahashwari.

– Lontoon ja New Yorkin taidekeskuksillamme on 600 taitelijaa ja omistamme heiltä 2000 teosta.

Sarvisalon taidepiiriin kuuluu kolme tilaa, suurin on kaksi vuotta sitten WSOY:ltä ostettu Suvikunta.

Merenrannalla olevassa talossa on majoitustiloja, joissa WSOY:n kirjailijat olivat aiemmin resindenssitaiteilijoina. WSOY:n siirryttyä Sanomilta Bonnierille tila tuli myyntiin. Zabludowiczit ovat vuosien aikana ostaneet useita erikokoisia tiloja mutta koko 28 neliökilometrin suuruisen saaren omistukseen on vielä pitkä matka: vakinaisesti täällä asuu noin 200 ihmistä, kesällä arviolta 20 kertaa enemmän.

Madonna vieraana

Shangri-Lan jälkeen komein talo on 1600-luvulta säilynyt Hermansin kartano. Zabludowiczit käyttävät sitä vieraidensa majoitukseen. Poptähti Madonna majoitettiin Shangri-Lahan kun hän edellisellä Siuomen keikallaanvieraili Zubludowiczien luona lastensa kanssa.

Oppaat pyytävät, ettei Hermansista oteta kuvia, tosin talo on yleisen tien varrella ja kenen tahansa nähtävänä.

Zabludowiczien taidetilat on hyvin hoidettuja, nurmikot leikattuja ja pensaat anssattuna. Vanhat omenapuut kantavat hedelmää ja elämän toivotaan jatkuvan niin, että ympäristö muuttuu mahdollisimman vähän.

Taideteokset on sijoitettu pihoille, metsän reunoihin ja vanhoihin rakennuksiin.

Sandisonin videoheijastus pyörii vanhan maakellarin seinillä ja timpurin pihapiirin mökki on kivitaloa jäljittelevällä ulkomaalauksellaan muuttunut taiteeksi. Homeelta haiskahtavan mökin sisäseiniin on myös maalattu tiiliaiheita.

Hermansin vanhan navetan kaksi kerrosta on rakennettu galleriamaiseksi näyttelytilaksi mutta ulkoa navetta näyttää entiseltään. Toby Zieglerin alumiiniveistokset siirtyvät täältä syksyllä Kiasmaan kaiken kansan katsottaviksi. Osa Sarvisalon töistä on tarkoitettu pysyviksi kuten tanskalaisen Jeppe Heinin hullunkuriset puistonpenkin, joita on sijoitettu eri puolille kolmen tilan puutarhoja.

Peräti ikuisuutta varten Matthew Day Jackson on rakentanut hauta-nimisen tilateoksen: syvällä kammiossa on Sarvisalon dna:ta, kertoo opas. Taitelija rakensi saarelta löytämistään esimeistä ihmisluurankoa muistuttavan hahmon, joka on päällystetty metallilla.

-Se on täällä vielä senkin jälkeen kun me kaikki muut olemme jo kauan olleet poissa.

Lue myös:

    Uusimmat