Suomen rikkain mies Antti Herlin Esko Seppäsen hampaissa

Entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Esko Seppänen paljastaa tänään ilmestyvässä kirjassaan Suomen isoimmat superrikkaat. Suomen rikkain mies Antti Herlin on saanut kirjassa oman luvun.

Seppänen kertaa kirjassaan Partekin päätymistä Koneen omistukseen. Valtin omistamista osakkeista kilpailivat suomenkielistä pääomaa edustanut Kone, ruotsinkielisen pääoman Wärtsilä ja Konecranes.

Seppänen maalaa kuvan sakeasta sopasta, johon osallistuvat aktiivisesti myös investointipankit Mandatum ja Conventum.

Seppänen pitää Herlinin toimia kaupassa moraalittomina, koska tämä oli moneen otteeseen vakuuttanut, että Partek olisi osa konsernia eikä sitä pilkottaisi ja hävitettäisi. Toisin kävi.

– Maan hallitusdemareiden Herlineille Partekin osakkeiden myynnillä antama lahja oli satoja miljoonia euroja, Seppänen arvioi kirjassaan.

Verokikkailua holding-yhtiöillä

Seppäsen mukaan Antti Herlinin pörssiomaisuuden arvo on noussut kymmenessä vuodessa vajaasta 400 miljoonasta (2004) runsaaseen 3 000 miljoonaan (2014) euroon.

Hänen henkilökohtaisissa verotettavissa tuloissa tämä ei näy siitä yksinkertaisesta syystä, että Koneen osingot on pääasiassa maksettu Antin itsensä sijasta Holding-Manutakselle ja Security Tradingille.

Seppäsen mukaan Antti Herlin on saanut Koneelta 2009–2013 osinkoja runsaat 9 miljoonaa euroa. Sen sijaan Holding-Manutas Oy on saanut osinkoja 490 miljoonaa euroa ja Security Trading Oy 140 miljoonaa euroa.

– Niiden yhtiöiden kautta Antti Herlin on ollut ylivoimaisesti Suomen suurin osingonsaaja. Hänen yhtiöihinsä on viiden alhaisen kasvun vuotena kertynyt osinkoja enemmän kuin omalla nimellään osakkeita omistanut ja kaikista Suomen luonnollisista henkilöistä eniten osinkoja saanut Aatos Erkko sai niitä koko elinaikanaan, Seppänen alleviivaa sanomaansa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja