Suomen rantaviiva lisääntyi 40 000 kilometrillä

Suomen rantaviiva on 40 000 kilometriä pitempi kuin aiemmin on luultu. Suomen ympäristökeskuksen uuden laskelman mukaan rantaviivaa on 314 604 kilometriä. Aiempi pituus oli 275 000 kilometriä.

Rantaviivan pituus tarkentui, kun laskennassa voitiin ensimmäistä kertaa käyttää yhtenäistä tietokantaa merialueiden, järvien ja jokien rantaviivalle.

- Uutta rantaviivaa löytyi erityisesti järvistä, kun rannan mutkaisuus voitiin ottaa uudessa laskennassa tarkemmin huomioon. Todennäköisesti myös pienten lampien rantaviiva on aiemmin arvioitu liian lyhyeksi, sanoi hydrologi Esko Kuusisto Suomen ympäristökeskuksesta Saaristoasian neuvottelukunnan seminaarissa Lieksassa.

Suomen rantaviivan pituutta on tutkittu tieteellisesti jo ainakin sadan vuoden ajan. Viime vuosisadan alkupuolella rantaa laskettiin olevan vain 6000 kilometriä. Merialueiden rantaviivasta on esitetty jo pitkään samansuuntaisia arvioita, mutta järvistä ja lammista saadut tiedot ovat selvästi tarkentuneet.

Suomen ympäristökeskus laskee, että merenrantaa on 46 200 kilometriä. Mannerrantaa siitä on 6300 kilometriä ja meren saarten rantaviivaa yli 39 000 kilometriä. Lisäksi meren saarissa on järven rantaa 96 kilometriä ja merensaarten järvien saarissa 128 kilometriä. Järvien rantaviivaksi ympäristökeskus laski 215 000 kilometriä ja jokien rantaviivaksi 53 500 kilometriä.

Jokien ranta on laskettu uoman leveyden mukaan. Yli 20 metriä leveät uomat ovat kaksirantaisia ja 5-20 metriset yksirantaisia.

- Suomen ympäristökeskuksella on käynnissä useita rantoihin liittyviä tutkimus- ja kehityshankkeita. Lähes valmiina on jo järvirekisteri. Kehitteillä on ulappatietokanta, ja seuraava suururakka on uomarekisteri. Kaikilla hankkeilla pyritään palvelemaan päätöksentekoa ja vesipuitedirektiivin toimeenpanoa, Kuusisto kertoi.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 03.06.2002).

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja