Mainos

70 vuotta täyttävä Tuomioja paljastaa: Tämä on ollut urani pahin paikka

3:08

Suomen pitkäaikaisin ulkoministeri Erkki Tuomioja täyttää tänään 70 vuotta. Tuomioja kertoo MTV Uutisten syntymäpäivähaastattelussa, mitä mieltä hän on SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteestä ja mitkä asiat saavat hänet kiihtymään. 

MTV Uutiset tapasi Tuomiojan tämän kesäasunnolla Tuusulassa. 

– Tämä on lapsuudenpaikkani, jonka vanhempani hankkivat vuonna 1954. Vietämme täällä 3-4 kuukautta vuodessa. Täältä voi käydä hyvin töissäkin etäisyyden vuoksi ja lentokenttäkin on lähempänä kuin Helsingin-kodista, Tuomioja naurahtaa. 

Tuomiojan isä oli poliitikko, Suomen Pankin pääjohtaja ja pääministeri Sakari Tuomioja ja hänen äitinsä kirjailija Vappu Tuomioja (o.s. Wuolijoki). Hän kertoo oppineensa vanhemmiltaan erityisesti avarakatseisuutta. 

– En koskaan kohdannut kotona rasistisia tai muita ennakkoluuloja, ja opin vanhemmiltani kaikenlaista suvaitsevaisuutta. Meillä oli perintönä isovanhemmilta erittäin laaja kirjasto, ja minua kannustettiin aina lukemaan paljon. Koskaan ei ollut mitään rajoituksia sen suhteen, mitä voi lukea tai mitä tietoa hakea. 

Pahin paikka vuonna 2001

Ensimmäisen kerran Tuomioja nousi ulkoministeriksi Paavo Lipposen toiseen hallitukseen helmikuussa 2000.  Hän on hoitanut salkkua myös Anneli JäätteenmäenMatti VanhasenJyrki Kataisen ja Alexander Stubbin hallituksissa.  

– Pidän yhteyttä moniin entisiin kollegoihin maailmalla, mikä on ollut minulle henkilökohtaisesti ulkoministerin työn parasta antia. Totta kai pahojakin hetkiä on osunut kohdalle. Itselleni pahimpia ovat olleet syyskuun 11:nnen päivän iskut vuonna 2001. 

Vihapuheesta tuli salonkikelpoista

Tuomioja on huolissaan vihapuheesta ja pahanilkisyydestä. Näiden piirteiden näkyminen saa hänet kiihtymään. Hän arvostelee sitä, että toleranssi vihapuhetta kohtaan on lisääntynyt. 

– Ilmapiiri on muuttunut vähitellen. Tuntuu, että viimeisen viiden vuoden aikana viimeisetkin pidäkkeet, mitä voit toiselle sanoa, ovat murentuneet. Vihapuheesta on tullut tietyllä lailla salonkikelpoista, kun hallituspuolueissakin voi tehdä melkein mitä tahansa ilman, että puolue tai muut hallituspuolueet puuttuvat siihen.   

Tuomioja valittiin kansanedustajaksi sosiaalidemokraattien listoilta vuonna 1970. Hän toimi tehtävässä vuoteen 1979 saakka,  jolloin hän siirtyi Helsingin kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtajaksi. Hän palasi politiikkaan takaisin vasta vuonna 1991. 


Ei koskaan SDP:n puheenjohtajaksi

Tuomioja on ollut useita kertoja ehdokkaana SDP:n puheenjohtajaksi, muttei ole koskaan tullut valituksi. Enää hän ei aio puheenjohtajuutta tavoitella, vaikka SDP:n pitäisi hänen mukaansa erottautua enemmän muista puolueista.

2:54

– Me olemme tehneet ja puhuneet parissakin viime vaalissa ihan oikeita asioita. Otsikkotasolla kaikki puolueet lupaavat hyvää, ja muista puolueista erottautuminen on vaikeaa.

Puolueen nykyisen puheenjohtajan Antti Rinteen linjalle Tuomioja antaa varovaisen siunauksen.

– Hän on nyt istuva puheenjohtaja. Hän ei ole tehnyt suurempia virheitä. Minusta hänellä ovat asiat ja arvot paikallaan, Tuomioja sanoo. Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.