Mainos

Suomen laajin domainpetosepäily syyttäjällä - uhreina kuntia ja Suomen Pankki

Suomen laajimmaksi katsotun verkkotunnuspetosepäilyn asianomistajana on noin kaksi tuhatta yritystä ja yhteisöä. Joukossa on useita kuntia ja Suomen Pankki.

Epäillyn törkeän petoksen rikoshyöty on peräti 700 000 euroa. Yhden asianomistajan kohdalla summa on muutamasta kympistä satoihin euroihin.

Verkkotunnuksen eli domainin varaaminen maksaa yritykselle yleensä kympin tai pari vuodessa. Fi- päätteiselle tunnukselle on kuitenkin olemassa satoja mahdollisia rinnakkaispäätteitä, esimerkiksi .org tai .com.

Tampereen keskusrikospoliisi epäilee huijarifirmojen puhelinmyyjien väittäneen uhreille, että yrityksen verkkosivujen rinnakkaistunnus yritetään parhaillaan kaapata.

Kaappausuhasta on myyjien mukaan selvinnyt maksamalla pyydetyn summan muutamista kympeistä satoihin euroihin ja siten varaamalla rinnakkaistunnuksen yrityksen käyttöön.

Krp katsoo, ettei kaappausuhka ole ollut todellinen. Sen mukaan kellään ei ole voinut olla tietoa vireillä olevista domain-ostoaikeista siten kuin myyntipuheissa on väitetty.

Myös Viestintävirasto on tehnyt toiminnasta aikanaan rikosilmoituksen.

- Itse asiassa meillä on tässä kaksi roolia. Haluamme ylläpitää fi-tunnuksen luotettavuutta, mutta taas toisaalta tiedossa on tapauksia, joissa ilmeisesti nämä yrittäjät ovat esiintyneet viestintävirastona, kertoo verkkotunnusyksikön päällikkö Juhani Juselius.

Fi-tunnuksista vastaavan viestintäviraston tietojen mukaan nyt syyteharkinnassa oleva domainpetosepäilty on Suomen toistaiseksi laajin.

- Nämä tapaukset tulivat meidän tietoomme vuosina 2007-2009. Saimme useita satoja yhteydenottoja pienyrittäjiltä ja myös muutamalta kunnalta.

Epäillyt kiistävät rikoksen jyrkästi. Heidän mielestään kyse on normaalista liiketoiminnasta. Heitä on useita kymmeniä ja epäiltyyn huijaukseen osallistuneita yrityksiä useita.

Epäillyistä kaikki ovat suomalaisia.

MTV3 Uutisten tietojen mukaan yksi pääepäillyistä, poliisin hämäristä liiketoimistaan tuntema mies, sai aiemmin tänä vuonna surmansa Espanjassa. Juttua tutkitaan henkirikoksena.

Juttu on parhaillaan syyteharkinnassa Pirkanmaan syyttäjänvirastossa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.