Suomen keskituloisten perheiden verotus kireimpien joukossa – kärkimaassa verot ja sivukulut veivät 45 prosenttia palkasta

Puolueet eri linjoilla veronkevennyksistä 1:34
Puolueet eri linjoilla veronkevennyksistä.

Keskituloisia perheitä verotettiin Suomessa kahdeksanneksi kireimmin OECD-maiden joukossa viime vuonna, ilmenee järjestön veroraportista. Verojen ja palkkojen sivukulujen osuus tuloista oli suurempi vain Belgiassa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Itävallassa, Ruotsissa ja Kreikassa.

OECD:n mukaan Suomessa keskituloisten perheiden veroaste oli 37,1 prosenttia. Kärkimaassa Belgiassa verot ja sivukulut veivät 45 prosenttia palkasta.

OECD vertaa kahden lapsen perheitä, joissa kumpikin vanhempi käy töissä. Verovertailussa otetaan huomioon sosiaaliset tulonsiirrot, jotka ovat Suomessa lapsilisiä keskituloisilla perheillä.

Suomessa tuloverot laskivat viime vuonna 0,10 prosenttiyksikköä. Työntekijän sosiaaliturvamaksut kiristyivät 0,43 prosenttiyksikköä ja työantajien sosiaaliturvamaksut supistuivat 0,62 prosenttiyksikköä. Kokonaisuutena keskituloisen perheen verorasitus putosi 0,26 prosenttiyksikköä toissa vuodesta.

Kevyimmin perheitä verottivat OECD-maista Israel, Sveitsi ja Chile. Chilessä verot ja veroluonteiset maksut veivät vain 6,7 prosenttia palkasta.

OECD:n keskiarvo oli 30,8 prosenttia. Kaikissa järjestön jäsenmaissa perheiden verorasitus putosi viime vuonna yhteenlaskettuna 0,21 prosenttiyksikköä.

Lue myös:

    Uusimmat