Suomen ja Ruotsin ulkoministerit kävivät Naton päämajassa – tapaamisen isännältä suoraa puhetta: "On Suomen ja Ruotsin oma asia valita suuntansa"

MTV Brysselissä:"Haaviston Nato-tapaamisen taustalla informaatiovaihto" 2:48
Suomen ja Ruotsin ulkoministerit kävivät Naton päämajassa

Venäjä syytti jälleen tänään Yhdysvaltoja ja Natoa jännitteiden kasvattamisesta Ukrainan kriisissä ja kertoi samalla vahvistavansa puolustustaan Itä-Euroopassa.

Samoin Nato ja Yhdysvallat ovat ilmoittaneet vahvistavansa sotilasliiton itäisten jäsenmaiden puolustusta. Esimerkiksi Ranska siirtää sotilaita Romaniaan, Hollanti hävittäjiä Bulgariaan ja Tanska Liettuaan.

Suomen ja Ruotsin ulkoministerit Pekka Haavisto (vihr.) ja Ann Linde tapasivat hetki sitten Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin Naton päämajassa Brysselissä.

– On Suomen ja Ruotsin oma asia valita suuntansa. Ei Venäjän eikä kenenkään muun. Suvereeneilla valtioilla on itsemääräämisoikeus. Nato tulee aina kunnioittamaan tätä ja niin pitää muidenkin kunnioittaa, Stoltenberg linjasi.

MTV Uutisten Eurooppa-kirjaanvaihtaja Heikki Piuhola raportoi Brysselistä, että Suomen ja Ruotsin ulkoministereiden tapaamisessa Naton pääsihteerin kanssa oli kysymys etenkin tietojenvaihdosta.

– Pekka Haaviston mukaan informaatiovaihtoa tehtiin Naton päämajassa noin tunnin ajan. Tiedotustilaisuudessa alleviivattiin sekä tietojenvaihdon merkitystä että kumppanimaiden Suomen ja Ruotsin asemaa Naton kanssa.

– Pääsihteeri sanoi todella painokkaasti, että Suomi ja Ruotsi ovat tehneet tiivistä yhteistyötä Naton kanssa jo pitkään ja piti erittäin tärkeänä, että sitä tehdään jatkossakin.

Myös EU-maiden ulkoministerit ovat olleet tänään koolla. Kirjeenvaihtaja Piuholan mukaan Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken avasi videoyhteyden välityksellä EU-kollegoille Genevessä perjantaina ollutta tapaamista venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat