Suomen inflaation uskotaan jäävän lyhytaikaiseksi: "Lähikuukausina tullaan näkemään vielä reilun kahden prosentin lukemia"

Kuluttajahintojen nousu kiihtynyt Suomessa 1:44
Talouden elvytys ja kasvanut kysyntä yhdistettynä komponenttipulaan vauhdittavat kuluttajahintojen nousua. 

Talouden elvytys ja kasvanut kysyntä yhdistettynä komponenttipulaan vauhdittavat kuluttajahintojen nousua. Yhdysvalloissa kuluttajahinnat ovat nousseet jo 4,2 prosenttia vuodentakaisesta. Suomessa inflaation uskotaan jäävän lyhytaikaiseksi.

Teknologiateollisuuden pääekonomistin Petteri Rautaportaan mukaan monet suomalaiset teollisuusyritykset ovat kamppailleet saatavuusongelmien ja hintojen nousun kanssa.

– Teollisuuden tuotantoketjun alkupäässä tapahtua hintojen nousu ei ole vielä laajamittaisesti valunut kuluttajahintoihin.

Rautaportaan mukaan tilannetta on syytä seurata tarkasti, mutta akuuttia kriisihuolta ei tällä hetkellä ole.

– Odotukset ja toiveet ovat sen suuntaisia, että tilanne alkaisi helpottamaan syksyä kohden.

"Inflaatio hidastuu jo vuonna 2022"

Yhdysvalloissa inflaatio eli kuluttajahintojen nousu on kiihtynyt huhtikuussa jo 4,2 prosenttiin. Suomessa kuluttajahinnat kallistuivat huhtikuussa reilut 2 prosenttia vuodentakaisesta. Kehitys on ollut nopeampaa kuin muualla EU:ssa.

Taustalla vaikuttaa erityisesti polttoaineiden hintojen voimakas lasku viime keväänä.

Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Harri Pönkä uskoo, että lähikuukausin tullaan näkemään vielä reilun kahden prosentin lukemia myös kotimaassa.

– Ennusteet lähtevät Suomen osalta siitä, että tämä on väliaikaista ja että inflaatio hidastuu jo vuonna 2022, kun energiahintojen niin sanottu pohjavaikutus alkaa hälvetä.

Lue myös:

    Uusimmat