Suomen hintataso euromaiden korkein – nämä maat halvimmat

Suomen hintataso on euromaiden korkein. Sitä seuraavat Irlanti ja Luxemburg. Koko Euroopan kallein hintataso on kuitenkin Sveitsissä, jossa yksityisen kulutuksen kokonaishintataso on 54 prosenttia EU:n hintatasoa korkeampi.

Tiedot perustuvat Euroopan tilastoviranomaisen Eurostatin lukuihin. Luvussa on huomioitu useita erilaisia hyödykkeitä elintarvikkeista vaatteisiin, polttoaineisiin ja ravintolapalveluihin.

Euroopan toiseksi kallein hintataso on Norjassa ja kolmanneksi Tanskassa. Koko Euroopan listauksessa Suomi on listan viides 23 prosenttia EU:n keskiarvoa korkeammilla hinnoillaan.

Halvimmat hinnat on Makedoniassa, Bulgariassa ja Albaniassa, joissa hintataso on puolet tai alle EU:n hintatasosta.

Työvoimakustannukset lisäävät eroja

Hintatasoerot olivat suuria palveluita koskevissa tuoteryhmissä kuten liikenne-, hotelli- ja ravintolapalveluissa niihin sisältyvien työvoimakustannusten vuoksi.

Yhtenäisin hintataso oli vaatetuksen ja jalkineiden, viihde-elektroniikan ja kodinkoneiden, sekä ajoneuvojen tuoteryhmissä, joissa kaikissa on suhteellisen paljon vahvoja kansainvälisiä tuotemerkkejä.

Suomessa polttoaineet ja tietoliikenne muita halvempaa

Elintarvikkeiden hinnat ovat kalleimpia Norjassa, jossa elintarvikkeiden hintataso on 69 prosenttia Euroopan unionin keskiarvoa korkeampi. Kallista ruoka on myös Sveitsissä, Tanskassa ja Islannissa. Suomi on listan kuudes.

Sähkön, kaasun ja muiden polttoaineiden hintatasossa kärkeä pitää Tanska, jossa polttoaineiden hintataso on 29 prosenttia muuta EU:ta korkeampi. Suomen hintataso on alle keskiarvon, ollen vain 89 prosenttia EU:n hintatasosta.

Suomi oli keskiarvoa halvempi myös postin ja tietoliikenteen hinnoissa, joissa hintataso oli 76 prosenttia EU:n keskiarvosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja