Mainos

Suomen eurokolikoiden valmistus alkoi

Suomalaisten eurokolikoiden valmistus alkoi tänään. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö kävi Rahapajassa Vantaalla käynnistämässä koneen, joka alkoi suoltaa 20 sentin arvoisia lantteja. .

Tänä vuonna 20 sentin kolikoita on määrä tuottaa 75 miljoonaa kappaletta. Arvoltaan kellertävä kolikko vastaa noin markkaa ja 20 penniä, kooltaan se on hieman markan lanttia pienempi. Vielä tämän syksyn aikana aletaan Rahapajassa tuottaa 5 sentin kolikoita, sekä kaksivärisiä 1 ja 2 euron kolikoita. Sen sijaan 10 ja 50 sentin rahojen tuotanto alkaa myöhemmin, koska niiden reunoihin tehdään vielä muutoksia, näkövammaisjärjestön vaatimuksesta. Näiden lisäksi käyttöön tulevat 1 ja 2 sentin kolikot.

Käteinen euroraha tulee liikenteeseen vasta vuoden 2002 alusta, vaikka eurosta tulee tiliraha jo ensi vuonna. Siihen asti eurokolikot säilytetään Rahapajan varmuusluolissa. Euroja ja markkoja käytetään rinnakkain käteisrahana vuoden 2002 alusta. Niinistö totesi, että hänen mielestään rinnakkaiskäytön on oltava tarpeeksi pitkä, jotta kuluttajat ehtivät tottua uuteen rahaan. Alustavasti on päätetty kuuden kuukauden kaudesta, mutta lyhentäminenkin on saanut kannatusta, mm. pankeilta ja kaupoilta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.