Suomen energiapihein perhe tykästyi säästövaihteeseen

Hämeenlinnalainen perhe teki viime vuonna ison muutoksen energiankulutukseensa, ja sama tahti on jatkunut myös tänä vuonna.

Sanotaan, että huonot tavat istuvat tiukassa. Horilan perhe on nyt todistanut, että samoin voi käydä myös hyville tavoille.

Vuoden energiaperhe 2010 –kilpailussa voittajan tittelin napannut Horilan perhe pienensi viime vuoden aikana energiankulutustaan 15,8 prosenttia. Saavutus oli moninkertainen verrattuna Vattenfallin järjestämän kilpailun tavoitteeseen eli viiden prosentin säästöön.

– Täytyy kyllä sanoa, ettemme ennen kisaa uskoneet tällaiseen lopputulokseen, sillä pidimme viittä prosenttiakin erittäin kovana tavoitteena. Nälkä kuitenkin kasvoi matkan varrella, kun tulokset paranivat koko ajan, kertoo Mikko Horila.

Horiloiden epävirallisena tavoitteena oli tehdä energiansäästöstä pysyvä elämäntapa. Tässä tavoitteessa on onnistuttu loistavasti, sillä perhe on tänä vuonna kuluttanut jopa 17 prosenttia vähemmän energiaa kuin kilpailuvuonna.

– Kilpailuvuonna kulutimme tammi-kesäkuussa 4967 kWh ja tänä vuonna vastaava lukema on 4118 kWh. Vuodet eivät tietysti ole koskaan samanlaisia, mutta voimme silti hyvällä omatunnolla sanoa, että energiatietoinen elämäntapa on juurtunut aika syvälle koko perheeseen, Mikko Horila hymyilee.

Näin se onnistui

Horilat pitävät kilpailuvuotta mielenkiintoisena kokemuksena kaikkine ylä- ja alamäkineen. Parhaiten perheelle ovat jääneet mieleen kevään haasteet, kun säästöprosentit eivät millään tahtoneet kääntyä toivottuun suuntaan. Kilpailijoita auttaneet asiantuntijat selvittivät kuitenkin, missä ongelma piili.

– LVI-koneen säädöissä oli parantamisen varaa, ja siitä syntyikin lopulta suurin säästö. Säädöt tehtiin vasta keväällä, joten nyt alkuvuodelle kertyi viime vuoteen verrattuna komeat säästöprosentit, kertoo energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta.

– LVI-koneen säätämisen lisäksi Horilat tekivät kotona myös ison määrän pienempiä muutoksia muun muassa valaistukseen ja viihde-elektroniikan käyttöön.

Näin Horilan perheessä säästettiin:

 • Ilmanvaihtokojetta säädettiin uudelleen niin, että sisään tulevan ilman lämpötilaa laskettiin tehdasasetuksista (noin 20 astetta) viiteentoista asteeseen.
 • Hehkulamput vaihdettiin energiansäästölamppuihin.
 • Valoja ei pidetty päällä koko talossa vaan perhe opetteli sammuttamaan valot huoneesta lähtiessään.
 • Sähkölaitteita ei pidetty enää päällä herätevirralla.
 • Auton esilämmitysaikaa lyhennettiin ja auton sisälämmittimen käyttöä järkeistettiin.
 • Ulkovaraston lämpötilaa pienennettiin.
 • Saunomista sähkösaunassa vähennettiin jonkun verran.

Vuoden energiaperhe –kilpailu on käynnissä myös tänä vuonna. Tällä kertaa kilpailemassa ovat urheiluvaikuttaja Toni Nieminen, ravintoloitsija Maija Silvennoinen sekä artisti Laura Voutilainen. Lisätietoa kilpailusta, kilpailijoiden blogit sekä energiansäästövinkkejä löytyy osoitteista www.vattenfall.fi/energiaperhe sekä www.facebook.com/Vattenfallsuomi.

MTV3

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja