Mainos

Suomen armeijan tulevaisuus: Pienempi, tehokkaampi, uskottava

Ruotsin satavuotinen yleinen asevelvollisuus tuli tiensä päähän eilen, kun Ruotsin valtiopäivät päätti asevelvollisuusarmeijan lakkauttamisesta heinäkuun alusta alkaen.

Jatkossa puolustusvoimien runko on ammattisotilaita, tilapäisesti palkattuja ja kodinturvajoukkoja.

- Ruotsalaiset ovat viime vuosina keskittyneet kansainvälisiin toimintoihin, ja nyt panostetaan entistä enemmän sille puolelle, kriisialueisiin, sanoo Strategian laitoksen johtaja Jyrki Heinonen.

Heinosen mukaan jää nähtäväksi, houkuttaako armeija nuoria ruotsalaismiehiä jatkossa.

- Kyllä taloudelliset tekijät nousevat yhä korostuneemmin esille sekä se, mitä puolustusvoimat kykenee heille tarjoamaan, Huomenta Suomessa vieraillut Heinonen sanoo.

Rauhanturvaajat vaarallisissa paikoissa

Myös Suomen puolustusvoimissa mietitään uudistuksia. Heinosen mukaan tulevaisuuden armeija näyttää tehokkaammalta, suorituskykyisemmältä ja mahdollisesti nykyistä pienemmiltä myös Suomessa. Hän näkee kuitenkin, että uskottavuus säilyy vahvana.

- Valtion vyön kiristyminen on yksi keskeinen tekijä, joka pitää ottaa entistä paremmin huomioon. Tulevaisuuteen vaikuttavat kuitenkin myös muut tekijät, esimerkiksi materiaalien vanheneminen ja kallistuminen.

Kansainvälisen kriisinhallinnan muutokset näkyvät myös Suomen puolustusvoimien tulevaisuudessa.

- Rauhanturvaajien kohtaamat tilanteet ovat monipuolistuneet ja ovat vaarallisempia kuin aikaisemmin. Joukkojen varustelu ja suoristuskyky ovat tosin kasvaneet koko ajan.

Ruotsi odottaa Suomen apua

Ruotsi lupaa tarpeen mukaan auttaa naapureita, lähinnä Suomea ja Baltian maita, ja vastaavasti se edellyttää hätätilanteessa apua myös muilta.

Heinosen mukaan Ruotsin päätös pitää ottaa huomioon myös Suomessa uudenlaisena tilanteena.

- Pohjoismainen yhteistyö on voimistunut ja se jatkuu samalla pohjalla kuin ennenkin. Jokainen maa on kuitenkin viime kädessä itse vastuussa oman alueensa puolustamisesta, ja tämä on hyvä lähtökohta Suomelle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.