Mainos

Suomelta esikuntakomppania Etiopiaan

Suomi lähettää esikunta- ja vartiokomppanian Etiopian ja Eritrean raja-alueella toimivaan YK:n UNMEE-operaatioon. Tasavallan presidentti päätti muodollisesti tiistaina osallistumisesta operaatioon.

Käytännössä päätös tehtiin jo aiemmin syksyllä presidentin ja valtion ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunnan kokouksessa. Komppanian on tarkoitus aloittaa tehtävänsä kesäkuussa. Komppanian vahvuus on enintään 200 henkeä. Nykyisin Suomella on UNMEEssa muutama tarkkailija. Operaation kokonaisvahvuus on runsaat 4000 henkilöä.

Etiopian ja Eritrean erimielisyydet puhkesivat rajakahakaksi vuonna 1998. Seurauksena oli kahden vuoden sota. On laskettu, että sodan aikana noin 100 000 ihmistä menetti henkensä. Ulkoministeri Erkki Tuomioja tutustuu Suomen komppanian tulevaan tehtäväkenttään, kun hän vierailee tammikuussa tällä alueella.

Tasavallan presidentti päätti myös aiemmin sovitun mukaisesti, että Suomi lopettaa asteittain osallistumisesta rauhanturvaoperaatioon Bosnia-Hertsegovinassa. Suomi on osallistunut IFOR/SFOR-operaatioon vuodesta 1996. Suomi on vastannut sotilas-siviiliyhteistyöstä vuodesta 2000. Tarkoitus on, että Suomen osasto kotiutetaan asteittain. Operaatiosta vedetään viimeiset rauhanturvaajat ensi elokuun loppuun mennessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.