Suomeen halutaan laki ympärileikkauksista: "Parempi laki kuin villi tilanne"

Selvä enemmistö eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnasta haluaisi uuden lain pikkupoikien ympärileikkauksista Suomessa. Tämänhetkistä lainsäädäntöä pidetään epäselvänä, ja sen koetaan aiheuttaneen hankalia tilanteita oikeusistuimissa.

MTV:n tutkiva ryhmä selvitti sekä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan että asiantuntijajärjestöjen kannan ympärileikkauksiin. Suurin osa molemmista ryhmistä kannattaa lakia ja suhtautuu leikkauksiin kriittisesti.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan 17 jäsenestä 14 haluaisi Suomeen asiasta lain. Useimmat suhtautuvat leikkauksiin varsin kriittisesti: Kymmenen joko kieltäisi leikkaukset tai rajoittaisi niitä selvästi.


– Kyllä pitäisi kieltää. Silpomiset eivät kuulu nykyaikaan, eivätkä varsinkaan Suomeen, vastaa Sanna Lauslahti (Kok.)

– Nykyistä pykälää pitää muuttaa niin, että ympärileikkauksen kriteereitä voimakkaasti kiristetään tai se kielletään kokonaan, vastaa puolestaan Erkki Virtanen (Vas.)

– Poikalasten ei-lääketieteellinen ympärileikkaus tulisi kieltää kokonaan lapsen oikeuksien nimissä kunnes henkilö on riittävän vanha päättämään asiasta itse ja kykenee arvioimaan operaation mahdolliset vaikutukset, perustelee Sanni Grahn-Laasonen (Kok.)

– Mieluummin laki kuin ”villi” tilanne. Olen hyvin kriittinen ja lähtökohta pitäisi olla terveydelliset syyt. Parempi valvottu ja säännöstelty kuin ”puoskarointi”, toteaa puolestaan valiokunnan puheenjohtaja Juha Rehula (Kesk.)

Kaksi edustajaa sallisi leikkaukset tietyin rajoituksin.

– Lain pitäisi vaatia ympärileikkaukseksi leikattavan henkilön oma, riittävässä iässä annettu suostumus. Ikärajaan en osaa ottaa tässä kantaa. Toisaalta jos ne tehdään vauvaiässä, niin silloin on oltava molempien vanhempien suostumus, toteaa muun muassa Merja Mäkisalo-Ropponen (Sd.).

Ainoa valiokunnan jäsen, jonka mukaan lakia ei tarvita on Outi Alanko-Kahiluoto (Vihr.).

– Poikien ympärileikkaukset pitää saada vähenemään neuvonnalla ja tiedottamalla aktiivisesti ympärileikkauksen riskeistä ja haitoista. Ympärileikkausten kieltämisessä riskinä on, että leikkaukset hoidetaan muualla ja että leikkauksia tehtäisiin epäasianmukaisissa ja epähygieenisissä oloissa, Alanko-Kahiluoto perustelee.

Osa edustajista totesi että asiaan on puututtava, mutta jättivät avoimeksi, miten.

– En osaa ottaa yksityiskohtiin tässä vaiheessa kantaa. Suhtautumiseni ei-lääketieteellisiin perustein tehtyihin ympärileikkauksiin lapsille on kriittinen. Kysymykseen yksi vastaan, että pitää säätää laki, koska nyt vallitseva tilanne on erittäin epäselvä, totesi Anu Vehviläinen (Kesk.).


Pitäisikö 
säätää laki?
Millainen
laki?
Juha Rehula (puheenjohtaja)KylläRajoittaa 
selvästi
Virtanen, Erkki /vasKylläKieltää/
Rajoittaa selvästi
Anneli Kiljunen (varapuheenjohtaja)KylläKieltää
Jurva, Johanna /psKylläKieltää
Koskela, Laila /psKylläKieltää
Kuusisto, Merja /sd KylläKieltää
Lauslahti, Sanna /kokKylläKieltää
Sanni Grahn-Laasonen / kok.KylläKieltää
Männistö, Lasse /kokKylläKieltää
Mäntylä, Hanna /ps KylläKieltää
Tainio, Hanna /sd KylläSallia tietyin 
rajoituksin
Mäkisalo-Ropponen, Merja /sdKylläSallia tietyin 
​rajoituksin
Vehviläinen, Anu /kesk Kyllä"EOS, suhtaudun 
riittisesti "
Wideroos, Ulla-Maj /rKylläEOS
Toivakka, Lenita /kokEOSEOS
Saarikko, Annika /kesk Ei
vastausta
Ei 
vastausta
Alanko-Kahiluoto, Outi /vihrEipitäisi lisätä
tiedotustaLue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja