Mainos

Suomalaisten Stasi-yhteydet selvitetään

Suojelupoliisin päällikkö Seppo Nevala vahvistaa tiedot, joiden mukaan suojelupoliisi selvittelee suomalaisten yhteyksiä entisen DDR:n turvallisuuspalveluun Stasiin.

Seppo Nevala

Turvallisuuspalvelussa arvellaan olleen lähes 20 suomalaista tiedonhankkijaa. Nevala sanoi Huomenta Suomen haastattelussa, että Supo selvittää parhaillaan, kuinka luotettavia saadut tiedot suomalaisten Stasi-yhteyksistä ovat. Koska kyse on Nevalan mukaan vuosia jatkuneesta toiminnasta, aineistoa on paljon ja selvityksiin kuluu aikaa. Myös tietolähteiden kirjavuus on Nevalan mukaan yksi ongelma.

Stasin ulkomaantiedustelun henkilöstötiedot siirtyivät Saksojen yhdistymisen aikaan Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n haltuun. Yhdysvaltain hallitus on tänä keväänä pyytänyt Suomen ulkopoliittiselta johdolta lupaa luovuttaa tiedot takaisin Saksaan.

Suomi on Yleisradion MOT-ohjelman mukaan asettanut ehdoksi, että papereissa mainitut saisivat tutustua itseään koskeviin tietoihin. Supon tutkimusmahdollisuuksien takaamiseksi myös suomalaisviranomaisten pääsy tietojen ääreen on haluttu taata. Ohjelmassa kerrotaan, että tietoa Suomesta oli kerännyt noin 200 eri lähdettä, joista osa oli suomalaisia virkamiehiä, yliopistoihmisiä ja poliitikkoja.

Stasin entisessä päämajassa Berliinissä on edelleen säilössä hyllykilometreittäin DDR:n sisäistä ja ulkoista vakoilua koskevaa aineistoa. Stasin agentit ehtivät tuhota osan papereista. Osa materiaalista vain revittiin, mutta ne on kerätty 10 000 säkkiin, ja palat on vielä tarkoitus liimata yhteen. DDR:n jäljiltä jäi myös tietokonenauhoja, joiden salakoodit Saksan tiedustelupalvelu onnistui vuosi sitten purkamaan. Nauhoilta löytyi tietoja mm. ulkomaisista agenteista, jotka työskentelivät DDR:n hyväksi.

Vakoilijoiden ja yhteistyökumppaneiden nimiä sisältäneet nauhat ajautuivat DDR:n kaatumisen sekasorrossa Yhdysvaltain tiedustelupalvelulle CIA:lle. Palapeli on valmis koottavaksi, kunhan saksalaiset saavat CIA:n hallussa olevat suomalaisten nimet ja heistä käytetyt salanimet tai tunnuskoodit.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.