Mainos

Suomalaisten jatkuva syöpöttely halutaan kuriin

Suomalaiset lihovat hyvää vauhtia kevyttuotteista huolimatta. Tutkijat ja elintarviketeollisuus haluavat nyt löytää kylläisyyttä pitkään ylläpitäviä elintarvikkeita painonhallinnan avuksi.

Tutkijat tietävät, että kylläisyys on hyvin subjektiivinen kokemus. He yrittävät selvittää, löytyisikö myös joku fysiologinen muuttuja, biomarkkeri, joka kuvaisi luotettavasti kylläisyyden tunnetta.

Kuopion yliopiston erikoistutkija filosofian tohtori Leila Karhunen osallistuu yliopistonsa ja Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen VTT:n tutkimushankkeeseen, jossa selvitetään kylläisyyden mittaamista ja elintarvikkeiden ominaisuuksien vaikutusta kylläisyyden tunteeseen.

Kuopion yliopiston ja VTT:n lisäksi tutkimukseen osallistuu Tekes ja merkittäviä suomalaisia elintarvikeyrityksiä.

- Yhtenä tavoitteenamme on selvittää, löytyisikö fysiologinen muuttuja, joka kuvaisi luotettavasti kylläisyyden tunnetta. Se voisi olla esimerkiksi jokin syömisen säätelyyn osallistuva hormoni, erikoistutkija Karhunen selittää.

Fysiologista muuttujaa koskevia tutkimuksia on tehty jo usean vuoden ajan.

Karhunen kuvaa syömistä kaikkineen monimutkaisesti säädellyksi tapahtumaksi, johon vaikuttavat fysiologisten tekijöiden ohella lukemattomat sosiaaliset tekijät ja ympäristötekijät.

Joidenkin tutkimusten mukaan ehkä vain viidennes syömisestä selittyy energianpuutteesta johtuvalla nälällä. Ihmisten välillä on toki tässä eroja.

"Syön jotain pientä, ei ole nälkä"

Jos ihmiset syövät oli heillä nälkä tai ei, onko kylläisyyden tunteen tutkiminen niin tärkeää, joku voisi kysyä.

Kylläisenä ja hoikkana oikeilla elintarvikkeilla

Karhunen uskoo, että kylläisyydellä on oma roolinsa siitä huolimatta, että niin monet muutkin tekijät ohjaavat syömistämme. Kylläisyyden tunne vaikuttaa muun muassa siihen, paljonko matti tai maija syö lounaalla, vaikka hän ei voisi valita itse lounasaikaansa.

- Kylläisyys voi vaikuttaa myös siihen, miten herkästi uusi syömistapahtuma aloitetaan. Kylläisenä todennäköisesti myös ympäristön ruokaan ja syömiseen liittyvien ärsykkeiden vaikutus on vähäisempi, Karhunen tuumii.

Kylläisyyden vaikutus painonhallintaan on kuitenkin vielä aika tuntematon.

- Omat tähänastiset tutkimuksemme kuten myös kirjallisuudessa raportoidut tutkimukset ovat selvittäneet kylläisyysvaikutusta lähinnä lyhytaikaisesti.

Karhunen uskoo, että tuotteen parempi kylläisyysvaikutus voi auttaa myös painonhallinnassa. Tämä on myös viime syksynä Kuopion yliopistossa ja VTT:ssä alkaneen tuoreimman tutkimuksen tutkimusoletus. Tutkimuksen tuloksia odotetaan parin vuoden kuluttua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.