Mainos

Suomalaisnaiset haluavat enemmän lapsia kuin saavat

Suomalaisten ihanteet perheen lapsiluvusta ovat korkealla. Suosituin suunniteltu perhekoko Väestöliiton tutkimuksen mukaan edelleen kaksi lasta. Kuitenkin jopa 40 prosenttia suomalaisista naisista toivoo elämänsä aikana saavansa kolme lasta tai enemmän. Ihanteet eivät käy yksiin todellisuuden kanssa.

Väestöliiton johtaja Anna Rotkirch kertoo, että Suomessa useampi kuin joka viides nainen on tahdostaan tai tahtomattaan lapseton, ja vain joka kolmas saa vähintään kolme lasta elämänsä aikana.

– Vielä useampi siis haluaa enemmän lapsia kuin niitä loppujen lopuksi sitten saa. Suomessa on lisäksi harvinaisen suuri ero tämän toivotun ja toteutuneen lapsiluvun välillä, Rotkirch valottaa.

Suomalaiset hankkivat lapsia yhä vanhemmalla iällä. Suomalaiset ensisynnyttäjät ovat keskimäärin 28-vuotiaita ja miehet tulevat isäksi keskimäärin 29-vuotiaina.

– Yksi syy toivottujen ja toteutuneiden lasten määrän epäsuhtaan on se, että vanhemmiksi tullaan niin myöhään. Lasta ei yksinkertaisesti enää saada vanhemmalla iällä, vaikka haluttaisiin tai se kolmas tai neljäs lapsi jää hankkimatta iän tullessa vastaan, Rotkirch selvittää.

Väestöliiton Rotkirch kertoo, että aiemmin Suomessa naiset synnyttivät hyvin yleisesti 46-48-vuotiaina, sillä he olivat synnyttäneet pitkin elämäänsä.

– On kuitenkin aivan erilaista synnyttää ensimmäinen lapsi yli 40-vuotiaana, sillä riskit ovat suurempia. Toisaalta taas kolmannen tai neljännen lapsen synnyttäminen yli 40-vuotiaana ei ole yhtä riskialtista tänä päivänä, Rotkirch muistuttaa.

Väestöliiton suomalaisilta keräämistä haastatteluista käy ilmi, että kolmannen lapsen hankkiminen on usein melkoisen vauvakuumeen tulosta.

– Vauvakuume Suomessa kohdistuu usein ensimmäiseen lapseen, mutta myös erityisesti tähän kolmanteen lapseen ja etenkin naisilla, Rotkirch paljastaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.