Mainos

Suomalaisilla yhä enemmän velkaa

Suomalaisten velkataakka kasvoi edelleen viime vuonna.

Vaikka asuntokuntien velkaantumisvauhti hidastui viime vuonna, kasvoivat asuntokuntien velat kaikkiaan edellisvuodesta lähes kahdeksan prosenttia.

Velkaa oli yli puolella kaikenikäisistä asuntokunnista. Asuntokunnalla tarkoitetaan samassa asuinhuoneistossa vakinaisesti asuvia henkilöitä.

Kaikkiaan asuntokunnilla oli viime vuonna velkaa 90,5 miljardia euroa, mistä suurin osa, 64,4 miljardia, oli asuntovelkoja.

Keskimäärin velkaa velallista asuntokuntaa kohden oli 61 630 euroa. Eniten velkaa oli 35 - 44-vuotiailla, joilla velkaa oli 89 200 euroa velallista asuntokuntaa kohden.

Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen vuoden 2008 velkaantumistilastosta.

Velka ylittää reippaasti vuositulojen määrän

Suomalaisista asuntokunnista keskimäärin yli puolella, tarkalleen 59 prosentilla, oli velkaa. 25-34-vuotiaiden asuntokunnista velkaa oli 80 prosentilla.

Velallisten asuntokuntien velkaantumisaste, eli vuositulojen suhde velan määrään, oli 147 prosenttia vuonna 2007.

Esimerkiksi asuntokunnalla, jonka yhteenlaskettu vuositulo, kuten palkka- ja pääomatulot, olivat vuoden aikana 100 000 euroa, oli velkaa 147 000 euroa.

Vuonna 2002 velkaantumisaste oli 70,3 prosenttia.

Asuntovelallisten velkaantumisaste oli 203 prosenttia vuosituloista.

Suurimmat velat Itä-Uudellamaalla

Maakunnittain tarkasteltuna eniten velkaa oli Itä-Uudellamaalla ja Ahvenanmaalla asuvilla. Kun keskimäärin asuntokunnan velka oli 61 630 euroa, oli velan määrän näissä maakunnissa noin 80 000 asuntokuntaa kohden.

Pienimmät velat olivat Lapin asuntokunnilla, jossa velan määrän oli keskimäärin 47 160 euroa.

Kun tarkastellaan pelkkiä asuntovelkoja, asuivat velkaisimmat asuntokunnat Uudellamaalla. Siellä asuntovelkaa oli keskimäärin 101 400 euroa, kun keskimäärin koko maassa asuntovelan määrä asuntokunnalla oli 79 321 euroa.

Pienituloinen ottaa velkaa eri tarkoitukseen kuin suurituloinen

Pieni- ja suurituloisten velkaantumisaste oli melko samankaltainen. Vuonna 2007 alimpaan tuloviidennekseen kuuluvan asuntokunnan velkaantumisaste oli 158 prosenttia, kun ylimmän velkaantumisaste oli 137 prosenttia.

Asuntovelkojen osuus oli suurin keskituloisilla, muiden velkojen ja opintovelan osuus taas oli suurin pienituloisilla. Suurituloisten velat liittyivät suurimmaksi osaksi elinkeinotoimintaan tai tulonhankitaan.

Velkojen määrä kasvanut huimasti

Vuodesta 2002 asuntokuntien velat ovat kasvaneet reaalisesti 81 prosenttia. Eniten velat kasvoivat vuonna 2005, jolloin esimerkiksi asuntokuntien asuntovelat kasvoivat 17,5 prosenttia.

Eniten, reaalisesti 99 prosenttia, vuoden 2002 velkamäärään verrattuna ovat kasvaneet asuntovelat.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.