Mainos

Suomalaiset syytettyinä huippusalaisesta nettisivustosta

Espoon käräjäoikeudessa alkoi tänään oikeudenkäynti, jossa neljää henkilöä syytetään tekijänoikeusrikoksesta.

Nelikkoa syytetään niin sanotun huippusivuston ylläpitämisestä internetissä. Huippusivustolla välitettiin elokuvia ja televisiosarjoja, joita jaettiin laittomasti internetissä.

Kolme syytetyistä kiisti aamulla käräjäoikeudessa syyllistyneensä rikokseen. Yksi syytetyistä myönsi syytteet osittain.

Oikeudessa kuullun todistajan mukaan syytettyjen ylläpitämän huippusivuston kaltaisia sivustoja on maailmassa noin 50.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen mukaan huippusivustot ovat erittäin nopeita ja tehokkaita palvelimia, joille esimerkiksi laittomasti hankitut uutuuselokuvat ladataan ensimmäisinä. Huippusivustojen kautta teokset päätyvät lopulta maailmanlaajuisille piraattisivustoille ja samalla miljoonien ihmisten ladattaviksi. Järjestö kuvailee tiedotteessaan huippusivustojen toimintaa erittäin salaiseksi, järjestäytyneeksi ja kansainvälisesti verkostoituneeksi.

Nelikolta vaaditaan korvauksia noin 70 000 euron edestä. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen mukaan summa on sen takia pienehkö, koska suuri osa palvelimella olleesta materiaalista ehdittiin hävittää.

Poliisin esitutkinnassa selvisi, että sivuston käyttämät palvelinkoneet oli asennettu yhden syytetyn toimesta Elisan konesaliin. Koneet oli kytketty yhtiön erittäin nopealla valokuitukaapelilla internetiin.

Esitutkinta-aineiston mukaan Elisan verkkovalvontaohjelmistoa oli muutettu niin, että Elisan verkkovalvonta ei pystynyt valvomaan koneiden kautta kulkevaa liikennettä.

Oikeudenkäynti jatkuu vielä huomenna ja ylihuomenna.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.