Suomalaiset syövät eniten karkkia Euroopassa

Suomi on Euroopan ykkösmaita karkinsyönnissä mitattuna. Myös muissa Pohjoismaissa ja Britanniassa syödään paljon karkkia.

– Etelä-Euroopassa syödään karkkia huomattavasti vähemmän, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pekka Jousilahti.

Suomen laaja karkkitarjonta, kuten irtokarkit ja jättipussit, on omiaan jatkuvasti lisäämään karkinsyöntiä.

Professori Jousilahti ehdottaakin tiukempia rajoja karkin markkinoinnille Suomessa: kilohinnan pitäisi olla sama karkkipussin koosta riippumatta.

– Karkkeihin voisi soveltaa samaa sääntöä kuin oluen myyntiin. Alkoholinmyynnissäkään sikspäkkiä ei saa myydä halvemmalla kuin samaa tuotetta yksittäisesti pakattuna. Eli ei pitäisi olla sellaista tilannetta, että jättikarkkipussi on jopa pikkupussia halvempi.

Korkea elintaso selittää karkin suurkulutusta: meillä on varaa ostaa karkkia.

– Suomalaiset syövät vuosittain noin 12-13 kiloa karkkia ja suklaata per henkilö. Suunnilleen saman verran karkkia syödään muissa Pohjoismaissa.

Eniten karkkia syövät teini-ikäiset. Sokeri lisää mielihyvää, mikä puolestaan aiheuttaa karkkiriippuvuutta.

– Sokeri heikentää hampaiden terveyttä ja lisää lihavuutta, luettelee Jousilehto karkin aiheuttamia ongelmia.

Kaikki karkki ei kuitenkaan ole pahasta.

– Totta kai karkilla on mielihyvää lisäävä funktio. Kohtuudella nautittuna karkinsyönti kuuluu elämään, sanoo Jousilahti.

Lue myös:

    Uusimmat