Suomalaiset rauhanturvaajat jatkavat toimintaa Irakissa – Iranin ohjusisku katkaisi pysäytti koulutuksen

Suomalaiset rauhanturvaajat jatkavat tästä päivästä alkaen vaiheittain koulutustoimintaa Irakin Kurdistanissa, kertoo Maavoimat.

Koulutusta annetaan osana äärijärjestö Isisin vastaisen operaation toimintaa. Se on ollut keskeytettynä tammikuun alusta lähtien sen jälkeen, kun Yhdysvallat tappoi iranilaiskomentaja Qassem Suleimanin ohjusiskussa.

Suomalainen kriisinhallintajoukko on toiminut Irakissa kesästä 2015 alkaen. Suomalaisjoukot ovat kouluttaneet noin 5000 kurditaistelijaa ja noin 700 Irakin asevoimien sotilasta. Tässä vaiheessa operaatiota suomalaiset esimerkiksi toimivat paikalliskouluttajien neuvonantajina sekä kouluttavat upseereita ja lääkintähenkilöstöä.

Tavoite siirtää vastuu paikallisille

Maavoimien mukaan operaation tavoitteena on, että paikallisviranomaiset ovat päävastuussa kaiken koulutuksen antamisesta ensi syksyyn mennessä.

Suomalaisosaston vahvuus on tällä hetkellä 78. Suomalaiset toimivat kurdialueella Erbilissä. Samassa tukikohdassa toimii joukkoja useista Isisin vastaisen koalition maista.

Iran kosti Suleimanin kuoleman ohjusiskulla kahteen irakilaiseen tukikohtaan, joista toinen sijaitsi Erbilissä. Kukaan ei kuollut iskussa eikä suomalaisia rauhanturvaajia loukkaantunut.

Isisin vastaiseen koalitioon kuuluu kaikkiaan 81 maata. Sen alaisuudessa toimivaan sotilaalliseen operaatioon kuuluu 26 maata, Suomi mukaan luettuna.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja