Suomalaiset ovat mattokansaa

Muualla Euroopassa suositaan lähinnä kokolattiamattoja, mutta suomalaiset ovat vihkiytynyttä irtomattokansaa. Matto ei ole pelkkä lattian lämmike, vaan muuta kodin sisustusta määrittelevä ja tilaa rytmittävä elementti.

– Suomalaiset ovat aina osanneet käyttää mattoja sisustuksessa. Maton merkitys on toki muuttunut vuosien saatossa, ja nykyisin mattoja hankitaan paitsi lattian lämmikkeiksi myös sisustuselementeiksi. Matolla rytmitetään tilaa ja huolehditaan sen akustiikasta sekä luodaan tunnelmia, mattodesigner Hanna Korvela sanoo.

Kuopiolaisen Korvelan nimikkoyritys valmistaa mattoja paperi- ja puuvillanarusta sekä villasta. Hanna Korvela Designin moderni puuvilla- ja paperinarumatto Duetto on saanut tunnustusta kansainvälisestikin: se palkittiin Der Rode Punkte -palkinnolla vuonna 1997.

Paperinarumatot soveltuvat hyvin myös allergikkojen kotiin, sillä ne eivät pölyä. Hanna Korvela Designin puuvilla-paperinarutuotteet saivat ensimmäisinä sisustustekstiileinä oikeuden käyttää Allergia- ja Astmaliiton tunnusmerkkiä. Kulutuksenkestävyytensä ansiosta paperinarumatot sopivat hyvin myös eteistiloihin. Duettoa on saatavilla useissa eri väreissä, uusimmat sävyt ovat kitti ja kerma. Dueton sisarmattoa, samoista materiaaleista valmistettua kevyttä ja graafista Encorea valmistetaan samoissa väreissä.

Korvelan Minore on villaa. Perinteinen mattomateriaali – aito villa – tuo moderniin ja minimalistiseen mattoon historiallista ulottuvuutta ja arvokkuutta. Minoren väriskaala on rauhallinen ja pehmeä. Villasta ja pellavasta valmistettavaan Tempo-mallistoon kuuluu tällä erää yhdeksän mattomallia. Käsintuftattu Tempo207 on likaa hylkiväksi käsiteltyä sataprosenttista uutta villaa, maton tausta polyesteriä ja pohja lateksia. Pitkänukkainen Tempo 208 on valmistettu villasta ja pellavasta. Korvelan uusimpiin mattoihin kuuluvat Balloballo ja ryijymäinen Tempo 209.

Polkua pitkin kesäpäivään

Verso Designin Polku on huopamatto, joka soveltuu käytettäväksi kodeissa ja kevyessä käytössä myös julkisissa tiloissa. Tuttu Sillanpään ja Elina Huotarin suunnittelema matto valmistetaan sataprosenttisesta villasta useassa eri koossa ja väreissä. Luontoystävällinen viimeistelyaine tekee muutenkin ekologisesti valmistetusta matosta likaa hylkivän. Iloa ja koristeellisuutta yksinkertaisen tyylikkääseen Polkuun tuovat reiät. Vuonna 2001 matto sai Pro Finnish Design -kunniamaininnan.

Yksi muotisuunnittelija Jukka Rintalan uusista aluevaltauksista on mattosuunnittelu. Hänen käsialaansa ovat VM-carpetin matot Lumenvalo, Kevät, Kasvu ja Tuulet sekä juuri kauppoihin tullut Kesäpäivä. Puuvillainen Kesäpäivä on iloisen raikas raitamatto, jonka kokovalikoima ulottuu 75 cm leveästä käytävämatosta aina kokoon 160 x 230 cm asti.

Muotoilija Jarkko Kallio on suunnitellut VM-carpetille Kaari- ja Poks-matot. Modernisti kuvioitu Kaari on käsintuftaamalla valmistettu pellavanukkamatto, jonka värivaihtoehdot ovat luonnonvärinen, sininen ja punainen. Kaikista väreistä on saatavissa suorakaiteen muotoinen, neliskulmainen tai pyöreä matto. Uutuusmatto Poks on valmistettu pellavasta ja villasta, ja sitä tehdään neliön ja suorakaiteen muotoisena. Suurin saatavilla oleva koko matosta on 380 x 600 cm.

Uutuusmattoihin kuuluu myös VM-carpetin Bambumatto, jonka pintamateriaali on noin viisimillistä bambusälettä. Matto ympärikantataan puuvillanauhalla, jonka värin asiakas voi itse valita. Bambumatossa on EVA-pohja, joka estää maton liukumisen ja pitää sen ryhdissä. Pohjamateriaali soveltuu kaikille lattiapinnoille eikä jätä jälkiä. Puusälematto on helppohoitoinen ja pölyämätön.

  • Teksti: Hanna Pesonen
  • Kuvat: Design Forumin kuvapankki (Polku-matto), Hanna Korvela Design ja VM-carpet Oy

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja