Mainos

Suomalaiset hissit kaipaavat kunnostusta

KONE Hissit Oy arvioi, että jopa 80 prosenttia Suomen asuintalohisseistä ei vastaa nykyistä turvallisuus- ja esteettömyystasoa. Hissin peruskorjaus onkin ajankohtainen monessa taloyhtiössä.

KONE Hissit Oy selvitti suomalaisten mielipiteitä hisseistä ja niiden käytöstä. Taloustutkimuksella teetetyssä tutkimuksessa selvisi, että suomalaiset arvostavat ja vaativat hisseiltä erityisesti turvallisuutta ja esteettömyyttä.

– Tekniikka on hissien osalta kehittynyt viimeisen 20 vuoden aikana hurjasti ja nykyhissin turvallisuus ja esteettömyys on aivan toista luokkaa kuin aiemmin. Jotta ihmiset voisivat liikkua rakennuksissa sujuvasti, turvallisesti, vanhojen hissien tulisi täyttää samat vaatimukset kuin uusienkin, kertoo Suomen modernisointiliiketoiminnasta vastaava johtaja Markus Huuskonen KONE Hissit Oy:stä.

Suomen hissikannan peruskorjaustarve on ajankohtainen monessa talossa. Vaaratilanteiden riski kasvaa erityisesti, kun hissi vanhenee, sillä iän myötä tekniikka vanhentuu ja kuluu, jolloin hississä voi esiintyä toimintahäiriöitä.

Mahdollisten turvallisuuspuutteiden korjaaminen on kiinni taloyhtiön omasta aktiivisuudesta, sillä hissien peruskorjaukseen liittyvää lainsäädäntöä ei ole.

Tyypillisimpiä turvallisuuspuutteita on kolme. Vanhoissa hisseissä voi olla oveton hissikori, jolloin seinä liikkuu hissin liikkuessa. Toinen merkittävä puute on kaksisuuntaisen hälytysyhteyden puuttuminen, jolloin matkustaja ei voi olla varma hälytyksen onnistumisesta eikä saa toimintaohjeita. Kolmas yleinen vaaratekijä on pysähtymistarkkuus, sillä vanhoissa hisseissä hissikori saattaa jäädä reippaasti ulostulokäytävän ylä- tai alapuolelle.

– Jos esimerkiksi pysähtymistarkkuus on heikko tai hissistä puuttuu automaattiovi, pyörätuolin, rollaattorin tai vaikka lastenvaunujen kanssa kulkevan on vaikea yksin päästä hissistä ulos tai hissiin sisälle. Heikko pysähtymistarkkuus aiheuttaa myös paljon kompastumisia, Huuskonen kertoo.

Hissin uudistamisella voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä kunnossapitokustannuksissa ja sähkönkulutuksessa. Hissin peruskorjauksen myötä myös taloyhtiön asunto-osakkeiden arvo nousee.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.