Mainos

Suomalaiset entistä lihavampia

Jo yli puolet suomalaisista kärsii jonkinlaisesta ylipainosta. Selvästi lihavia on nyt lähes joka viides, kertoo Kansanterveyslaitoksen kansallinen terveystutkimus. Keskimäärin suomalaisilla on ylipainoa 12 kiloa. Lihavimmat löytyvät Itä-Suomesta ja Oulun läänistä, jossa ylipainoa on enemmän kuin pääkaupunkiseudulla.

Miesten ylipaino on painoindeksillä mitattuna noussut tasaisesti viimeisen 25 vuoden ajan. Naisten ylipaino väheni 70-luvulla, mutta on 80-luvun alun jälkeen jälleen noussut.

Kansanterveyslaitoksen kansallisessa Finriski-tutkimuksessa seurataan viiden vuoden välein mm. sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden kehitystä. Tutkimusta on tehty vuodesta 1972.

Kolesteroli ja verenpaine laskeneet

Sydän- ja verisuonisairauksiin keskeisimmin vaikuttavat riskitekijät ovat suomalaisilla pienentyneet. Veren kolesterolitaso on laskenut tasaisesti ja on nyt keskimäärin 5,5. Tämän ansiosta myös sydänkuolleisuus on laskenut. Silti kolesteroliarvoissa on vielä parantamista, sillä vain harvat yltävät ihannearvoihin.

Myös suomalaisten verenpaine on laskenut, vaikkakin myönteinen kehitys näyttää nyt pysähtyneen.

Tupakointi on 25 vuoden aikana vähentynyt. Tutkimuksen mukaan viime kuukauden aikana naisista oli tupakoinut joka viides ja miehistä joka kolmas.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.