Suomalaisesta jääkiekkomailasta odotetaan hirmutarjouksia – suomalaisliikemies saunotti Wayne Gretzkyn asiakkaakseen ikimuistoisissa talviolympialaisissa

1980-luvun NHL:ssä Wayne Gretzky ja jääkiekkomaila Titan olivat kaikille katsojille tuttu yhdistelmä. Suomalaisen Antti-Jussi Tiitolan suunnittelema puutavara löytyi Gretzkyn käsistä kaikkiaan 11 vuoden ajan, ja tiistaina ikonisen kiekkotaikurin käsien jatke huutokaupataan poskettomaksi povatulla hinnalla.

Gretzky juhli Edmonton Oilersissa neljättä Stanley Cupiaan vuonna 1988. Kevät oli numeroiden osalta kiekkohistoriaa vähänkään vilkkaisseelle taattua tavaraa: Gretzky pätkytti 19 pudotuspeliottelussa 43 pistettä (12+31). 

Loppuotteluissa Edmonton lakaisi Boston Bruinsin kaunistelematta. Otteluvoitot 4–0 ja nyt huutokauppatavarana on ratkaisevassa ottelussa Gretzkyn käsittelyssä ollut Titan. 

Poikkeuksellista kyllä, kyseessä ei ole finaalisarjan neljännen pelin maila, sillä sarja katkesi vasta viidennessä ottelussa hallin sähköongelman keskeytettyä neljäs ottelu tasatilanteessa.

Nyt Sotheby’s Sealed -huutokauppa arvioi suomalaisen mailataiteen arvon nousevan 500 000 dollariin. Muutama vuosi sitten järjestetyssä huutokaupassa kohteena olivat 200 000 dollarilla huudetut pelihanskat ja 1,5 miljoonalla kätelty pelipaita.

Huutokauppa sai käsiinsä Gretzkyn itsensä päiväämän mailan yksityiseltä keräilijältä. Tuotteen alkuperäisyys on tarkistettu suurennuslasilla, lähes kirjaimellisesti.

– Katsomme pienenpieniä yksityiskohtia mailassa. Jälkiä hankauksesta, muita ominasia merkkejä. Tarkastelemme useita eri asioita. Vertaamme fyysistä tuotetta valokuviin, joissa Gretzky pelaa alkuperäisen mailan kanssa, huutokauppasta kerrotaan Sportsnetin mukaan.

Titan-maila alkoi levitä vuonna 1976, jonka jälkeen sitä myytiin vuosikymmenien ajan arviolta 15 miljoonaa kappaletta. Titan oli ajassaan vallankumouksellinen tuote, jossa lasikuitu oli piilotettu mailan puuvarren sisään.

Gretzky ei päätynyt Titanin käyttäjäksi sattumalta. Tiitola itse oli mukana saunanlauteilla – kuinkas muuten – kun Gretzky neuvoteltiin firman asiakkaaksi Lake Placidin olympialaisissa vuonna 1980. 

Gretzkyn joukkuetoveri Jari Kurri pelasi puolestaan Koholla ja kaksikkoa ennen markkinoille saapuneella Montrealilla ryyditetty kolmikko määräsi jääkiekkomailojen markkinoita mielinmäärin. Tätä nykyä Titanin brändi on jo laskenut horisonttiin, joskin sen omistusoikeus on yhä Adidaksella. 

Suomalaisen jääkiekon ja Tampereen Ilveksen synnyinhetkiin olennaisesti liittyvän Tiitolan suvun vesa Antti-Jussi oli jo ennen jääkiekkomailoja mukana urheiluvälinebisneksessä yrittäessään vallankumouksellisten suksien lanseeraamista. 

Tiitola kauppasi mailabisneksensä vuonna 1991, mutta visioi ja seurasi alan kehittymistä loppuikänsä. Hän oli 84-vuotias menehtyessään marraskuussa 2021.

Lue myös:

    Uusimmat