Mainos

Suomalaisen palkkaeuro Euroopassa on 1,36 euroa

Suomen palkkataso on korkea, kun sitä vertaa muihin Euroopan maihin. Euroopassa kokoaikaisten työntekijöiden keskipalkka kuukaudessa on 2301 euroa, Suomessa 3132 euroa.


Jokaista euroa kohden, jonka työntekijä Euroopassa keskimäärin tienasi vuonna 2011, suomalainen ansaitsi 1,36 euroa. Palkansaajien tutkimuslaitos julkisti keskiviikkona uuden tutkimuksen, jonka mukaan Suomessa on EU:n 6. suurimmat palkat. Euroopan palkkakuningas on Sveitsi, jossa keskipalkka on huimat 6247 euroa.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen uudessa tutkimuksessa verrataan suomalaisten palkkatasosta muihin Euroopan maihin. Vertailussa kävi ilmi se, että Suomessa palkkaerot ovat pieniä sekä se, että miesten ja naisten tasa-arvo palkoissa on Euroopan keskitasoa.

Palkkaero eniten ja vähiten tienaavien välillä 2,8-kertainen

Tutkimuksen mukaan palkkaerot ovat Suomessa yhä melko pieniä. Eniten tienaava kymmenys palkansaajista tienaa 2,8-kertaisesti sen, mitä vähiten tienaava kymmenys tienaa enimmillään. Vähiten tienaava kymmenys tienaa kuukaudessa alle 1758 euroa, kun taas eniten tienaava kymmenys tienaa yli  4921 euroa.

Esimerkiksi Ruotsissa palkkaerot ovat selkeästi suurempia. Siellä suhdeluku eniten ja vähiten tienaavien välillä on 3,9. Vähiten tienaava kymmenys ansaitsee alle 1292 euroa ja eniten tienaava kymmenys yli 5074 euroa.

Suurin tuloero on Sveitsissä, jossa eniten tienaavat ansaitsevat yli viisinkertaisesti sen, mitä vähiten tienaavat. Pienimmät tuloerot löytyvät Tanskasta ja Kreikasta, joissa eniten tienaavat ansaitsevat 2,6-kertaisesti sen, mitä vähiten tienaava kymmenys enimmillään ansaitsee.

Virossa naisen euro on 72 senttiä

Naisen euro Suomessa on hieman yli 80 senttiä. Se asettaa Suomen keskitasoon EU-maiden sukupuolten välisessä palkkavertailussa. Suurin ero löytyy Itämeren takaa Virosta, jossa naiset tienaavat selvästi yli neljänneksen vähemmän kuin miehet. Myös korkeimpien palkkojen Sveitsissä ero on yhtä jyrkkä: miesten ja naisten palkkaero on 27 prosenttia.

Selvästi pienin sukupuolten välinen palkkaero on Sloveniassa, jossa naiset tienaavat ainoastaan 4 prosenttia miehiä vähemmän.

Jutun grafiikka ei välttämättä näy kaikilla selaimilla. Jos grafiikka ei näy, suosittelemme käyttämään sivuston täysversiota. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.