Mainos

Suomalaisen Maijan uskomaton tarina: Näin hän päätyi tuottamaan 20 miljoonan dollarin Hollywood-elokuvaa

28-vuotias suomalainen Maija Anttila luo elokuvatuottajan uraa Hollywoodissa.

Seinäjokelainen Maija Anttila oli 19-vuotias, kun hän lähti opiskelemaan elokuva-alaa Yhdysvaltoihin, arvostettuun The American Academy of Dramatic Arts -oppilaitokseen. Nyt, vajaa kymmenen vuotta myöhemmin, Anttilalla on tuotantoyhtiöt Hollywoodissa ja New Yorkissa ja työn alla kaksi jättibudjetin elokuvaa.

– Yellow Ribbon Films -yhtiöni tuottama elokuva kertoo suuresta suomalaisesta tarinasta, ja se tehdään isossa studiossa Hollywoodissa. Elokuvalle on saatu 20 miljoonan dollarin rahoitus ja se on nyt virallisesti ”in development”. Hollywood-käsikirjoittajat tekevät parhaillaan käsikirjoitusta, ja kun se on valmis, alkaa casting, eli näyttelijöiden etsiminen, Anttila iloitsee.

Toinen suunnitteilla oleva elokuva taas kuvataan pääasiassa Euroopassa. Salassapitosopimusten takia Anttila ei voi vielä kertoa kovin tarkasti elokuvistaan.

– New Yorkin Soulgaze Films -yhtiössä tehtävä elokuva sijoittuu toiseen maailmansotaan. Se kertoo tarinan, jota ei ole aiemmin kuultu. Se tulee olemaan vielä suuremman budjetin elokuva, mutta sen kanssa ei olla vielä yhtä pitkällä. Ensimmäinen rahoituskierros on juuri käynnistymässä. Elokuvan oheen suunnitellaan myös mobiilipeliä, jonka toteuttaa suomalainen Kyy Games, Anttila selittää.

Suomalainen sisu vei pitkälle

Yhdysvaltoihin ja etenkin Los Angelesin Hollywoodiin saapuu jatkuvasti ihmisiä kaikkialta maailmasta unelmiensa perässä. Valitettavan usein tarina on kuitenkin sama: Asiat eivät mene niin kuin on suunniteltu, ja palataan maitojunalla kotiin.

Miten parikymppinen suomalaistyttö pääsi sisään Hollywood-piireihin ja sai vakuutettua isojen elokuvastudioiden pomot taidoistaan, kyvyistään ja ideoidensa ainutlaatuisuudesta?

Anttilan vastaus on yksinkertainen: suomalaisella sisulla.

– Olen tehnyt töitä hartiavoimin vuosikausien ajan. Voitte vain kuvitella, miten suhtaudutaan nuoreen tyttöön Suomesta, jolla ei ole julkisuustautaa, ja joka haluaa tuottaa elokuvia. Tälläkin hetkellä vain 1-2 prosenttia Hollywood-tuottajista on naisia, Anttila toteaa.

Sisun lisäksi on toki tarvittu myös tekoja. Hollywoodissa jokainen tekisi lähes mitä tahansa päästäkseen oikeiden ihmisten suosioon. Toisaalta pienikin virhe voi kostautua pahasti.

– Kaikkihan Hollywoodissa haluavat tätä, mutta ne erottuvat, jotka menevät ja tekevät, eivätkä pyytele anteeksi. Aloin tarkkailla muita alalle pyrkiviä. Selvitin erityisesti, mitä muut tekevät väärin ja yritin oppia heidän virheistään. Siitä huolimatta kuulin tietysti aluksi pelkkää eitä. Täällä on tapana sanoa, että täytyy kuulla 1 000 eitä ennen kuin kuulee yhden kyllän. Paljon on ollut niitä hetkiä, kun tuntuu, että mikään ei onnistu, Anttila kertoo.

Hän päätti hakea töihin isojen elokuvastudioiden lähellä sijaitsevaan ravintolaan, jonka tiesi olevan studion työntekijöiden suosiossa. Pikku hiljaa hän alkoi tulla juttuun elokuva-alan avainhenkilöiden kanssa.

– Paljon sai aikaan jo sillä, että oli kiltti ihmisille, eikä tunkenut itseään kenenkään naamalle. Parin kuukauden jälkeen he alkoivat kysellä, että mitä muuta teen ravintolatyön lisäksi. Sitä kautta aloin saamaan jalkaa oven väliin, yksi henkilö tutustutti toiseen ja niin edelleen, Anttila kuvailee.

Yksi Anttilan tärkeimmistä Hollywoodissa saamista neuvoista on se, että jokaiseen tilaisuuteen ja tapaamiseen on mentävä niin, että osaa vastata jokaiseen mahdolliseen kysymyksiin.

– Eräs HBO:lla työskennellyt vanhempi herra sanoi sen minulle. Kun sisäistin sen, aloin saada uskottavuutta alalla, Anttila selittää.

Hän kertoo muun muassa alkaneensa listata elokuvien lopputeksteistä tärkeiden henkilöiden nimiä ylös.

– Kotona sitten selvitin tarkkaan heidän taustansa ja kirjoitin asioita ylös. Kun myöhemmin tapasin näitä henkilöitä, osasin keskustella heidän kanssaan sellaisistakin elokuvista, joita suurin osa ei muista. Sillä teki hyvän vaikutuksen, Anttila kuvailee.

Epäilijöitä ja huijausyrityksiä

Anttila myöntää itsekin, että hänen menestystarinansa on kaikkea muuta kuin tavallinen. Hän on ylpeä saavutuksistaan, mutta myöntää, että ne ovat herättäneet muissa ihmisissä myös ristiriitaisia tunteita.

– Tietysti olen kohdannut epäilyksiä ja negatiivisia asenteita, varsinkin, koska tässä on mennyt niin kauan. On sanottu, että kannattaako siellä nyt enää olla, kun siitä ei näytä tulevan mitään, Anttila miettii.

Hän ei ole välttynyt myöskään surullisenkuuluisilta Hollywoodin huijareilta, mutta kiittää onneaan siitä, että on pitänyt järjen päässään.

– Huijareista voisi kertoa vaikka minkälaisia tarinoita, ne kuuluvat yleensä niihin alkuaikojen megamokiin. Minulle on esimerkiksi tullut niin sanottuja managereja tarjoamaan palvelujaan ja vaatimaan palkkiota etukäteen. Onneksi opin jo koulussa, että agentit ottavat palkkionsa aina vasta asiakkaan saamista palkoista, Anttila selittää.

– Päätin, että en hanki manageria ollenkaan. Olen alusta asti tehnyt kaiken yksin.

Jotain Anttilan työtahdista kertoo se, että hän ei ole ehtinyt käymään Suomessa kolmeen vuoteen. Perhe ja Suomeen jääneet parhaat ystävät ovat kuitenkin pysyneet hänen tukenaan alusta asti.

– Ensi jouluna on tarkoituksena vihdoin tulla käymään Suomessa. Se olisi ihanaa, sillä perhe on minulle kaikki kaikessa. He ovat alusta asti muistuttaneet minulle, että en lähtenyt tänne turhan takia. Myös silloin, kun olen kuullut kaikkialta muualta pelkkää kritiikkiä, Anttila kiittelee.

Joulun jälkeen Maija Anttilan elämässä on edessä hyvään tahtiin edistyvien elokuvahankkeiden lisäksi muutakin jännittävää. Hän neuvottelee parhaillaan vierailusta Yhdysvaltojen katsotuimpaan Good Morning America -aamuohjelmaan.

– Vierailu liittyy hyväntekeväisyysprojektiini The Bulldozer Projectiin, joka auttaa perheväkivallan uhreja. Se on tosi hieno juttu, mutta suunnitelmat ovat vielä aika aluillaan. Se saattaa toteutua jo ensi keväänä, Anttila iloitsee.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja