Suomalaisen jääkiekon kulisseja repivä riita voi päättyä tylyyn ratkaisuun – HPK:n toimitusjohtajalta selvä näkemys tilanteesta: "Hyvä pohtia ja avata totaalisesti"

3:10
Tulosruutu kertoi viime viikolla SM-liigaseurojen tyytymättömyydestä nykyiseen sopimukseen Jääkiekkoliiton kanssa.

Liigan ja Jääkiekkoliiton yhteistyösopimus on ollut voimassa vuodesta 2018, mutta nyt sopimuksen sisältö on alkanut hiertää molemmissa leireissä ja etenkin liigapiireissä.

MTV Urheilu uutisoi viime viikolla suomalaisen jääkiekon ristiriitaisesta tilanteesta, jossa Jääkiekkoliiton ja SM-liigan väliset näkemyserot koko suomalaista jääkiekkoa määrittävästä sopimuksesta ovat nousseet merkittävällä tavalla esille kulisseissa.

Liiton ja SM-liigan välisen yhteistyösopimuksen taloudelliset ja yleisnäkemykselliset kriteerit eivät MTV Urheilun tietojen mukaan tyydytä tällä hetkellä oikeastaan kumpaakaan osapuolta, ja viime aikoina etenkin liigaseuroista on ilmaistu jyrkkää suhtautumista nykytilanteeseen.

Tiettävästi liigaseurat ovat tyytymättömiä nykyisessä sopimuksessa useaan seikkaan, joista yksi merkittävä on toiselle sarjatasolle Mestikselle maksettava kehitysraha. Myös nykyinen sarjajärjestelmä, maajoukkuetoimintaan liittyvät yksityiskohdat ja siirtokorvaukset ovat seurojen mielestä viilaamiseen tarpeessa.

HPK:n toimitusjohtaja Antti Toivanen myöntää MTV Urheilulle, ettei tilanne ole kaikilta osin ihanteellinen.

– En näe, että meillä on isoa riitatilannetta, mutta varmaan on monenlaisia näkemyksiä siitä, millä tavalla suomalaista huippujääkiekkoa pitäisi tulevaisuudessa kehittää.

– En tietysti voi tietää, mitä kukin liigaseura sisäisesti ajattelee, Toivanen lisää.

"Se ei saa olla itsestäänselvyys"

Toivanen asettelee sanansa harkiten, mutta rivien välistä on helppo tulkita, että hänen mielestään nykyinen sopimus olisi järkevää purkaa uuden tieltä.

– Jokaiselle sopimukselle tulee se hetki, jolloin on hyvä pohtia ja avata totaalisesti ja miettiä kaikkien kohtien ja erinäköisten tärkeiden asioiden kautta, mitä se tulevaisuudessa olisi, Toivanen sanoo.

Yksi tapa sopimuksen muutokseen olisi irtisanoa se, jolloin uuden neuvottelemiseksi olisi aikaa puoli vuotta. Aivan kaikkea ei tarvitsi Toivasen mukaan repiä auki.

– Hyvin mahdollisesti siellä on monta kohtaa, joista olemme edelleen samaa mieltä, ja pidämme ne sellaisenaan, Toivanen ennakoi.

MTV Urheilun aiemman uutisen mukaan on olemassa mahdollisuus, että liiga haluaa purkaa sopimuksen vielä ennen joulua.

– Yksi vaihtoehto voi edelleen olla, että jatketaan samanlaisella sopimuksella, mutta se ei myöskään saa olla itsestäänselvyys, vaan aina tulee olla mahdollisuus hakea uusia toimintatapoja, malleja ja ratkaisuja, joilla suomalainen jääkiekko kehittyy, Toivanen näkee.

Sarjajärjestelmä, Mestis, maajoukkue, siirrot

Toivanen huomauttaa, että Liigan ja Jääkiekkoliiton sopimuksen keskiössä on sarjajärjestelmän lisäksi monta muutakin asiaa.

– Tärkeimmät kohdat ovat edelleen ne, että minkälaisella sarjajärjestelmällä pelataan, minkälaisella nuorten sarjajärjestelmällä pelaamme, miten Mestis voi siinä välissä, mikä sen rooli on. Minkälaiset ovat siirtosäännöt. Mikä on maajoukkuetoiminnan rooli tulevaisuudessa.

Toivasella on kaikista näkemyseroista huolimatta vankka usko siihen, että tämänhetkinen tilanne saadaan ratkaistua Jääkiekkoliiton ja SM-liigan yhteisessä neuvottelupöydässä.

– Ainahan näissä tehdään kompromisseja. Hyvä sopimus on sellainen, että molemmat saavuttavat jotain ja molemmat luovuttavat joistain asioista, Toivanen muistuttaa.

– Tiedän, että molemmilla tahoilla on aidosti tahtoa kehittää jääkiekkoa ja huippu-urheilua.

– Yhteinen tahtotila on varmasti se, että jääkiekko voi paremmin.

Maanantai-illan Tulosruutu jatkaa aiheesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja