Mainos

Suomalaisen äijä-rockin ukkometso Pate Mustajärvi 60 vuotta

Popeda-yhtyeen keulakuvana tunnettu, rokkikukko Pate Mustajärvi täyttää tänään tiistaina 60 vuotta.

Tamperelaismuusikko, Pate Mustajärvi on Popedan solistiuransa lisäksi julkaissut soolomateriaalia, joista tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa Ukkometso ja Ajan päivin, ajan öin. Tänään suomalaisen äijä-rockin sanansaattaja juhlii kuusikymppisiään. 

Mustajärvi kertoi syntymäpäivälahjojen sijasta toivovansa lahjoituksia nuoria muusikoita tukevalle Rock Academy Finland -hankkeelle. 

Pauli "Pate" Mustajärvi sekä bassokitaristi Ilari Ainiala perustivat Popedan loppuvuodesta 1977. Popeda aloitti soittamalla punk-musiikkia, mutta muutti tyyliään 1980-luvun alussa hieman hardrock-maisemmaksi ja melodisemmaksi suomalaiseksi rock-musiikiksi. Popedaa onkin kutsuttu suomalaisen äijä-rockin luojiksi. 

Popedan musiikki ei ole vuosien saatossa kokenut suuria muutoksia. Yhtye oli suosionsa huipulla 1980-luvulta 1990-luvun alkuun. Yhtyeen tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa Tahdotko mut tosiaan, Kersantti Karoliina, Matkalla Alabamaan, sekä Punaista ja makeaa. 

Ensimmäisen sooloalbuminsa Mustajärvi julkaisi vuonna 1984. 

Pate Mustajärvi on luotsannut Popedaa liki 40 vuoden ajan. Yhtye on uransa aikana julkaissut 19 studioalbumia, joista se on vastaanottanut 18 jalometallilevyä.  

Vajaa kuukausi sitten MTV.fin lukijat äänestivät Popedan Kuuma kesä -kappaleen parhaaksi kesäbiisiksi. Vuonna 1985 julkaistu hitti on tanssittanut kansaa jo yli kolmekymmentä vuotta kesäfestareilla.

Alkoholi oli tuhota Mustajärven uran

Vuonna 2007 Pate Mustajärvi oli usein otsikoissa rankan alkoholinkäytön vuoksi. Laulaja kertoi vuonna 2008, että oli alkoholin takia lähellä menettää kaiken. 

– Juhlin, kun sille päälle satun. Tosin viimeksikin kävin keikan jälkeen ostamassa huoltoasemalta pussin irtokarkkia ja menin kotiin syömään sitä, Mustajärvi naureskeli MTV:n haastattelussa raitistuttuaan vuonna 2010.Popeda palkittiin joulukuussa 2014 opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla. Pate Mustajärvi pokkasi vuotta myöhemmin Iskelmä Finlandia palkinnon. 

– En suoraan sanoen osannut odottaa tätä ollenkaan. Tuli aivan puun takaa. Kyllä tässä äärimmäisen hienoon seuraan pääsi, sitä ei käy kieltäminen, Mustajärvi kertoi MTV:lle vuonna 2015. 

Syksyllä 2016 ilmestyy Pate Ikurista -kirja. Se tarjoaa Paten kertomana tarinoita ja ajatuksia hänen matkastaan Popedan keulakuvana, sekä muissa työrooleissa, kuten sooloartistina ja näyttelijänä.

Työminän lisäksi Pate päästää lukijat kurkistamaan hänen elämäänsä yksityishenkilö Paulina.

Tänään Pate aikoo juhlia pyöreitään pienellä synttärikahvikeikalla ja muutoin lähipiirinsa kanssa. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja