Mainos

"Suomalainen yöelämä on varmasti tullut tutuksi" – Näin amerikkalaiset hävittäjälentäjät viettävät vapaa-aikansa Suomessa

Oregonin kansalliskaarti vierailee Suomessa monitoimihävittäjien lentotoimintaharjoituksessa. Tahti vierailun aikana on tiukka, sillä tavoite on päästä taivaalle peräti kolme kertaa päivän aikana. Vapaa-ajalla harjoitusväki tutustuu toisiinsa – ja myös suomalaiseen yöelämään.

Kello 7.30. Silloin käynnistyy yhdysvaltalaisen Oregonin kansalliskaartin ja Karjalan lennoston yhteisharjoituspäivä. Amerikkalaisvieraat ovatkin otettu vastaan totuttamalla heidät suomalaisiin arkirutiineihin Hävittäjälaivue 31:n komentaja everstiluutnantti Tomi Böhm sanoo. 

– Aamu alkaa yhteisellä briiffauksella, jossa käydään yhdessä läpi päivän tärkeimmät tapahtumat, lentokierrot, säätapahtumat ja muut lentoon vaikuttavat tekijät. Sitten kerrataan myös mitä edellisenä päivänä on tapahtunut ja tehdään tarvittavat muutokset.

Normaalirutiini on sellainen, että Hävittäjälaivue 31 lentää kaksi kierrosta amerikkalaisten kanssa. Lentokierrosten välissä suomalaiset Hornet-monitoimihävittäjät lentävät yhden kerran ilman vieraitaan.

2:56

Illanviettoa lentopäivien jälkeen

Everstiluutnantti Böhmin mukaan laivuevierailuihin kuuluu, että tapahtuma käynnistyy tutustumisillanvietolla. Lisäksi harjoituksen puolivälissä on järjestetään tapahtuma, johon kaikki osallistuvat. Tarkoitus on tutustua paremmin ja olla viettää aikaa vapaamuotoisemmin yhdessä.

Vierailuun kuuluvien tapahtumien ulkopuolella kansalliskaartin lentäjät ja muu henkilökunta ovat kuitenkin Suomessa tavallisia turisteja tavallisine mielenkiinnonkohteineen.

– On heillä ollut jo yksi viikonloppu aikaa tutustua suomalaiseen yöelämään ja uskon, että se on kyllä hyvin tullut tutuksi. Näin ainakin olettaisin, en ihan tarkasti tiedä, mutta eiköhän se ole peruskuvioita, Böhm pohtii. 

"Paljon vettä ja kauneutta"

Amerikkalaisvieraat ovat Böhmin mukaan olleet vaikuttuneet vesistöjen määrästä ja kauniista maisemista. Niitä on mukava hävittäjän kyydistä katsella.

– Kelithän meitä on myös suosineet, että on ollut oikein lämmintä ja aurinkoista. Tämän päivän aikana on saatu myös nauttia suomalaisesta toukokuusta eli saateesta, jopa raekuurosta. Kokonaisuutena vieraat ovat kuitenkin olleet kovin tyytyväisiä toimintaympäristöön, Böhm sanoo. 

Torstain hernekeittopäivä mietityttää

Laivuevierailun muonituksesta vastaa Leijona-Catering, siis sama yritys, joka tarjoilee ruoat kasarmien muonituskeskuksissa. Perinteinen torstain hernekeittopäivä on vierailun aikana toki otettu huomioon. Eksoottinen vihreä kulta ei ehkä kaikille vieraille uppoa.

– Meillä on myös vaihtoehtoruokaa tarjolla, mutta täytyypä katsoa, kuinka moni ottaa hernekeittoa ja kysyä sitten mielipiteitä, Böhm hymähtää.

2:04

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.