Mainos

Suomalainen nykytaide sai ison näyttelyn New Yorkiin

Newyorkilaiset saavat tilaisuuden tutustua ensimmäistä kertaa laajasti suomalaiseen nykytaiteeseen, kun Arctic Hysteria -katselmus avautuu New Yorkin Modernin taiteen museon P.S.1 MoMa -taidekeskuksessa 1. kesäkuuta.

Syyskuun puoliväliin asti jatkuvassa näyttelyssä on mukana 16 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää.

- Tiedossani ei ole, että New Yorkissa olisi aiemmin esitelty näin laajassa mitassa suomalaista nykytaidetta. Pohjoisuus yleensä on tänä päivänä kasvavan kansainvälisen kiinnostuksen kohteena, ja tämä varmaankin on auttanut meitä saamaan tämän harvinaislaatuisen tilaisuuden, kertoo Näyttelyvaihtokeskus Framen johtaja Marketta Seppälä.

Public School n:o 1 -taidekeskus perustettiin entiseen koulurakennukseen New Yorkin Long Island Cityyn vuonna 1976. Sen tiloissa on nähty kansainvälisesti merkittävimpien nykytaiteilijoiden teoksia. Pieni museo pystyy reagoimaan ketterästi taidemaailman uusiin ilmiöihin, joten ei ole ihme, että MoMa otti sen osakseen vuonna 2000.

Arctic Hysteria -näyttelyn taiteilijoita ovat esimerkiksi Markus Copper, Veli Granö, Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen, Pekka Jylhä, Reijo Kela, Mika Taanila ja Salla Sykkä. Katselmuksen ovat koonneet Marketta Seppälä ja P.S.1.-taidekeskuksen johtaja Alanna Heiss.

Esillä on veistoksia, videoteoksia, maalauksia, valokuvia, installaatioita ja yksi dokumenttifilmi.

- Mukana olevat taiteilijat edustavat luovaa energiaa, suoraan sanomista, yhdessä tekemistä ja toisista välittämistä. Taiteilijat onnistuvat pohjoisen kulttuurisen taustansa tukemana nostamaan esiin sellaisia maailmanlaajuisesti merkityksellisiä unelmia, pelkoja ja huolia, joista ei enää voida olla välittämättä muuallakaan, Seppälä luonnehtii taiteilijoiden valintaperusteita.

Katselmuksen yhteydessä tehdään tutuksi myös suomalaisia muusikoita, esimerkiksi elokuussa järjestettävässä Warm Up -konsertissa soittavat Jimi Tenor & Kabu Kabu ja Op:l Bastards.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.