Suomalainen huippulupaus tavoittelee lyömättömiä SE-aikoja – saa apuja lajin todelliselta supertähdeltä: "Voin soittaa hänelle milloin tahansa"

20-vuotias turkulainen Mustafe Muuse on kestävyysjuoksun huippulahjakkuus –"Mun tavoite on rikkoa Lasse Virénin ennätys" 2:23
Mustafe Muuse, 20, haluaa laittaa Lasse Virénin ikivanhan ennätyksen uusiksi, mutta mitkä ovat tavoitteet vuoden 2028 olympialaisissa?

20-vuotias Mustafe Muuse on suomalainen kestävyysjuoksijalupaus, jonka tavoitteena on laittaa lukuisat Suomen ennätykset säpäleiksi brittitähti Sir Mo Farah'n mentoroinnissa.

– Mun tavoite on rikkoa Lasse Virénin ja Martti Vainion Suomen ennätykset, täräyttää Muuse MTV Urheilun haastattelussa.

– Sitä kohti ollaan menty. Vitonen ja kymppi ovat juuri ne matkat mihin lähden panostamaan.

Virén juoksi vuonna 1972 yhä voimassa olevan 5000 metrin Suomen ennätyksen 13.16,3. Vainion vuonna 1978 juoksema voittoaika 27.30,99 on puolestaan edelleen 10 000 metrin juoksun Suomen ennätys.

Tähtien opeissa

Muuse on ollut vuoden 2020 alusta lähtien hollantilaisen Addy Ruiterin valmennuksessa. Viisivuotisen tavoitesuunnitelman varrelta löytyy välietappeja, joista seuraava on ensi vuoden alle 23-vuotiaiden EM-kisat, jotka pidetään Espoossa. 

Ruiterin lisäksi Muuse kertoo saavansa aktiivisesti apuja nelinkertaiselta olympiavoittajalta ja kuusinkertaiselta maailmanmestarilta Farah'lta.

Turkulaislupaus tapasi lajimentorinsa vuoden 2021 alussa leirillä Etiopiassa ja tuli hänen kanssaan saman tien toimeen.

– Meillä on sama äidinkieli, somali, jonka kautta ymmärsimme heti toisiamme. Kerroin hänelle siellä hieman omista tavoitteistani, Muuse avaa.

– Tämä on todella hienoa. Mo Farah on sellainen kaveri, joka on ollut aina mun seinällä. Nyt voin soittaa hänelle milloin tahansa.

– Voin sanoa, että tämän päivän treeni oli hieman vaikea ja että kisat lähestyvät, joten mitä suosittelisit mun tekevän? Sitten sieltä tulee heti muutama vinkki.

Los Angelesin olympialaiset kisataan vuonna 2028. Silloin Muuse haluaa näyttää koko maailmalle kehityksensä tuloksen.

Kuuntele ylälaidan videolta, mitä kunnianhimoinen turkulainen uransa ensimmäisistä olympiakisoista tavoittelee.

Lue myös:

    Uusimmat