Mainos

Suomalainen avustustyöntekijä surmattu Meksikossa

Suomalainen kansalaisaktivisti on surmattu välikohtauksessa Oaxacan osavaltiossa Etelä-Meksikossa. Ryhmä meksikolaisia ja ulkomaalaisia aktivisteja oli kuljettamassa vaate- ja ruoka-apua San Juan Copalan kylään Triqui-heimoon kuuluvalle alkuperäiskansalle, kun heidän saattuettaan kohti ammuttiin.

Suurlähetystö ei vielä vahvista tietoa

Suomen Meksikon suurlähetystö on saanut tapauksesta tiedon epävirallisesti, mutta uhrien määrää, tai kansalaisuutta, ei ole vielä virallisesti vahvistettu viranomaisten taholta. MTV:n uutisten puhelimitse tavoittama ministerineuvos Seppo Tunturi Suomen Meksikon suurähetystöstä kertoo että tietoja tarkistetaan parhaillaan Meksikon ulkoministeriön ja Oaxacan osavaltion viranomaisten avulla.

- Tiedot ovat niin vaihtelevia, etten voi vielä sanoa mitään varmaa, toteaa ministerineuvos Tunturi Mexico Citystä.

- Oaxacan osavaltio on valitettavasti erittäin levotonta seutua, viimeisen kolmen vuoden aikana Meksikossa on kuollut erilaisissa väkivaltaisissa yhteenotoissa yli 18 000 ihmistä, ja Oaxaca on yksi näistä levottomista alueista.

La Jornada-lehden ja Vocal-kansalaisjärjestön mukaan välikohtauksessa kuoli kaksi ihmistä, joista toinen on suomalainen kansalais- ja ympäristöaktivisti. Lisäksi 15 ihmistä haavoittui ja useita on kadoksissa.

Välillä kadonneeksi pelätyn toisen suomalaisen kerrotaan olevan kunnossa.

Hyökkäyksen tekijäksi epäillään Meksikon entiseen valtapuolueeseen PRI:hin kytköksissä olevaa puolisotilaallista järjestöä Ubisortia. San Juan Copala -kylän tiedottajan mukaan Ubisort on saartanut kylän katkaisemalla kaikki tiet, sähköt ja vedenkulun. Lisäksi kylän koulut on suljettu eikä lääkäreitä päästetä käynneille.

Ubisort-järjestön johtaja varoitti alkuviikosta ketään menemästä San Juan Copalaan sanomalla, ettei hän vastaa seurauksista. Oaxacan osavaltion hallitus sanoo valittavansa tapahtunutta, mutta ei ota vastuuta hyökkäyksestä poliittisesti epävakaiden olojen takia.

Levotonta Oaxacaa johtaa PRI:hin kuuluva kuvernööri Ulises Ruiz Ortiz, jota kansalais- ja ihmisoikesujärjestöt epäilevät vallan väärinkäytöksistä.

Suomen ulkoministeriö selvittää parhaillaan tapahtunutta.

Katso Janne Hopsun juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.