Suolaisia piirakoita piknikille

Suolaisia piirakoita voi nauttia niin lämpiminä kuin kylminäkin. Valmista kesäiselle piknikille evääksi herkullinen piirakka.

Suolaiset piirakanpalat saa kätevästi mukaan piknikille muovirasioihin pakattuna. Kokeile esimerkiksi maukasta lohipiirakkaa, jossa täytteenä on aurinkokuivattuja tomaatteja.

Lohipiirakka

Pohja:

150 g voita
3 dl sämpyläjauhoja
3 rkl kylmää vettä

Täyte:

500 g kypsää lohta
1 fenkoli
1 purjo
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
2 dl kermaa
3 kananmunaa
100 g juustoraastetta
suolaa
valkopippuria
1 tl kuivattua timjamia

Nypi jauhot rasvaan ja sekoita joukkoon vesi. Jos taikinasta tulee liian löysää, lisää hiukan jauhoja. Voitele piirakkavuoka ja painele taikina vuokaan kostein käsin.

Hienonna lohi haarukkaa apuna käyttäen. Lohi voi olla savustettua, loimutettua tai uunissa paistettua.

Pilko fenkoli ja purjon vaalea osa sekä aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita lohi ja pilkotut kasvikset keskenään, mausta seos suolalla ja valkopippurilla.

Sekoita keskenään kerma, kananmunat ja juustoraaste. Levitä kala-kasvisseos piirakkapohjaan ja kaada kermaseos täytteen päälle.

Paista 225-asteisessa uunissa 30 – 45 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Tarjoile salaatin kera.

Savulohi-parsapiirakka

Savulohi-parsapiirakkaan sapii myös täytteeksi kalat sekä äyriäiset. Homejuuston ystävät voivat lisätä piirakkaan sinihomejuustoa.

1 pkt lehtitaikinalevyä

Täyte:

500 g savulohta suikaleina
1 purjosipuli (n. 200 g)
1 tlk aurinkokuivattuja tomaatteja (n. 200/360 g)
n. 300 g vihreää tai valkoista parsaa
200 g sinihome- tai valkosipulituorejuustoa
3 dl ruokakermaa
3 munaa
½ tl valkopippuria
1 tl sitruunapippuria (suolatonta)
½ dl tuoretta tillisilppua (tai 1 rkl kuivattua)
(4-6 valkosipulinkynttä)

Sulata taikina ohjeen mukaan ja kauli uunipellille sopivaksi siten, että piiraaseen jää reunat. Voit myös kaulia taikinan uuninpeltiä isommaksi ja ottaa taikinapyörällä reunasta taikinanauhoja piirakan koristeeksi.

Levitä piiraan pohjalle lohisuikaleet, purjosipulirenkaat, pieniksi hakatut aurinkokuivatut tomaatit ja kuorittu parsa paloina.

Sekoita tuore- tai sinihomejuusto kermaan ja lisää seokseen loput täytteen aineet ja kaada pohjan päälle. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 35-40 minuuttia. Leikkaa jäähtyneenä neliöiksi.

Sipulipiirakka

Pienet sipulipiirakat sopivat mainosti piknikille pikkunaposteltaviksi.

Pohja:

1 dl vettä
1/4 pkt hiivaa
1/4 tl suolaa
25 g margariinia
2 1/2 dl vehnäjauhoja

Täyte:

500 g sipulia
2 rkl öljyä
1/2 dl Rajamäen Viinietikkaa
1 tl muskottipähkinää
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
150 g juustoraastetta
1 dl hienonnettua persiljaa
3 munaa
1 1/2 dl kahvikermaa

Pohja: Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Alusta joukkoon muut aineet. Anna taikinan kohota sillä aikaa kun valmistat täytteen.

Täyte: Leikkaa kuoritut sipulit ohuiksi viipaleiksi ja paista ne pehmeiksi öljyssä. Lisää viinietikka ja mausteet. Anna hautua muutama minuutti.

Kauli kohonnut taikina halkaisijaltaan noin 24 cm:n kokoisen uunivuoan pohjalle ja reunoille. Voit tehdä taikinasta myös pieniä annospiirakoita. Kaada täyte pohjan päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste ja persilja.

Sekoita kananmunat ja kerma keskenään ja kaada seos täytteen päälle. Kypsennä 200-asteessa noin 40 minuuttia. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Savuporo-sienipiiras

Pohja:

100 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 rkl vettä
suolaa

Täyte:

100 g kylmäsavuporoa
1 valkosipulinkynsi
1 sipuli
pala purjoa
2 dl pilkottuja metsäsieniä
tuoretta rosmariinia ja persiljaa
tilkka öljyä

Muna-kermaseos:

2 munaa
2 dl kuohukermaa
ripaus suolaa
juustoraastetta

Nypi pehmeään voihin vehnäjauhot. Lisää vesi ja hieman suolaa. Painele keraamiseen piirasvuokaan reunoja myöten. Esipaista 200°c:ssa noin 25-30 minuuttia.

Hienonna kuorittu valkosipuli ja sipuli. Hienonna myös purjo. Kuullota öljyssä sienten kera. Hienonna poro pieniksi kuutioiksi tai suikaleiksi. Lisää joukkoon ja mausta hienonnetuilla yrteillä, suolalla ja pippurilla.

Kaada paistos tasaisesti piiraspohjan päälle. Sekoita munat kerman joukkoon ja mausta suolalla. Kaada esipaistettuun piiraaseen. Ripottele pinnalle hieman juustoraastetta ja paista uunissa noin 25 minuuttia 170°c:ssa kunnes piirakka on täysin hyytynyt pinnalta.

Broileripiirakka

Piirakkapohja:

3 dl erikoisvehnäjauhoja (osa voi olla sämpyläjauhoja)
1 tl leivinjauhetta
100 g margariinia tai voita
1 muna
3/4 dl kevytkermaa tms.
Tai:
1 pkt piirakkataikinaa (400g pakaste)

Vuoan leivitykseen:

rasvaa
korppujauhoja tai ruiskorppujauhoja

Täyte:

n. 300 g hunajamarinoituja broilerinsuikaleita
1 iso sipuli
1 tl paprikajauhetta
hiven chilijauhetta
3 munaa
2 dl kermaviiliä (1 tlk)
1 rkl persiljaa (tuoretta hieman enemmän)
1-2 dl parmesan- tai emmental-juustoraastetta (n. 50-100 g)

Sekoita leivinjauhe kulhossa jauhoihin. Sekoita jauhoihin pehmeä rasva. Lisää sekaan muna ja kerma ja sekoita taikinaa sen verran, että se on tasaista. Taputtele taikina voidellun korppujauhotetun laakean piirakkavuoan pohjalle ja reunoille kostutetuin käsin. Paista pannulla broilerinsuikaleet ja hienonnettu sipuli, mausta paprikalla ja chilillä. Tarkista maku: voit lisätä suolaa, jos suikaleet ovat suolattomia.

Levitä seos piirakkapohjalle. Sekoita munat ja kermaviili sekä persilja ja juustoraaste ja kaada seos piiraan päälle. Paista 200 asteisen uunin alimmalla ritilällä 30-40 min, kunnes piiras saa kauniin värin.

VINKKI: Saat kevyemmän, kun jätät juuston pois.

Katkarapupiiras

1 (160 g) paistovalmis pakastettu pyöreä piiraspohja

Täyte:

100 g katkarapuja (valutettuna)
1 (oranssi) paprika kuutioina
1 dl parmesan- tai emmentaljuustoraastetta (n. 50 g)
2 kananmunaa
1 dl smetanaa tms.
1 tl yrttisuolaa
1 tl tilli-maustetta (tuoretta hieman enemmän)
½ tl paprikajauhetta
1 tl sitruunapippuria

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Ota piiraspohja pakastimesta. Levitä sille sulatetut ja valutetut katkaravut ja paprikakuutiot. Sekoita muut täytteen ainekset ja kaada rapujen päälle. Paista uunin alimmaisella ritilällä 30-40 minuuttia, kunnes piiras saa kauniin värin.

VINKKI: Myös savukala tai graavilohi sopivat hyvin piirakkaan.

Vuohenjuustopiirakka

Pohja:

100 g kylmää voita
noin 2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl kylmää vettä

Täyte:
2 kanamunaa
2 dl kevytkermaa
1 tl suolaa mustapippuria
100 g keitettyjä parsakaalinnuppuja
10 kpl puolikuivattuja tomaatteja (tai aurinkokuivattuja)
noin 200 g vuohenjuustoa

Kuutioi kylmä voi ja kaada se kulhoon. Nypi joukkoon puolet jauhoista ja suola. Lisää vesi ja nypi taas. Lisää loput jauhoista ja nypi kunnes taikina on tasainen ja irtoaa vuoan reunoista.

Voitele irtoreunainen kakkuvuoka ja painele taikina vuokaan. Yritä tehdä taikinasta mahdollisimman korkeat reunat. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan täyttöä.

Valmista täyte. Sekoita keskenään kananmunat ja kerma. Lisää mausteet. Ota taikina kylmästä, asettele pohjalle keitetyt ja valutetut parsakaalinnuput ja kaada päälle kerma-kananmunaseos.

Koristele piirakka tomaateilla ja isoilla vuohenjuustopaloilla. Paista piirakkaa 170-asteessa noin 30 minuuttia.

Lue myös:

    Uusimmat