Suojaa lapsen iho kevätauringolta - toistuva palaminen altistaa syövälle

Lapsen kasvot paloivat auringossa päiväkodin pihalla tai käsivarret punertuivat iltapäiväulkoilussa trampoliinilla. Tuttuja tilanteita keväällä lapsiperheissä.

Lapsen ihon palaminen ei kuitenkaan ole pikku juttu. Ihon toistuva palaminen lapsena ja muu runsas aurinkoaltistus lisäävät luomia ja melanooman vaaraa.

– Lapsen iho on usein hyvin vaalea eikä siinä ole mitään pohjaa tai karaistumista. Iho palaa silloin herkästi. Melanooman taustalla ovat usein lapsuusajan palamiset, sanoo ihotautilääkäri Susanna Virolainen HYKSistä.

Kevätauringon paistaessa ilma on usein vielä kolea. Aurinkovoiteen laittaminen iholle saattaa tuntua tähän aikaan vuodesta oudolta. Ihotautilääkäri sanoo kuitenkin, että rasvat on jo syytä pakata päiväkotireppuun.

– Ihoa voi suojata aurinkovoiteilla tai erityisillä UV-suojavaatteilla. Aurinkovoiteen suojakertoimen tulee lapsilla ja herkästi palavilla aikuisilla olla korkea eli 30-50, toteaa Susanna Virolainen.

Iho palaa ilman auringonottoakin

Moni aikuinen tuumaa, ettei oikeastaan ota aurinkoa ollenkaan eikä auringolta tarvitse suojautua. Susanna Virolainen muistuttaa, että aurinko tarttuu myös ilman varsinaista auringonottoa.

– Aurinko polttaa vaikkapa ulkona työtä tehdessä, puutarhatöissä tai kävelylenkillä. Alttiina ovat etenkin kasvot, kaulan alue, käsivarret ja kädenselkämykset.

Suomessa todetaan vuosittain noin tuhat uutta melanoomatapausta ja melanoomaan menehtyy vuosittain yli sata ihmistä. Merkittäviä riskitekijöitä ovat ylenmääräinen altistuminen auringon ultraviolettisäteille ja ihon toistuva palaminen. Riskiryhmässä ovat erityisesti vaaleaihoiset ja pisamaiset ihmiset sekä sellaiset, joilla on paljon luomia tai melanoomaa suvussa.

– Melanooma on nuorten aikuisten ja keski-ikäisten sairaus eli sitä esiintyy nuoremmilla kuin syöpiä yleensä, sanoo Susanna Virolainen.

Muita auringosta aiheutuvia ihosyöpiä ovat okasolusyöpä ja tyvisolusyöpä. Okasolusyöpiä todetaan Suomessa vuosittain noin 900 ja tyvisolusyöpiä noin kymmenen tuhatta.

Katso ihotautilääkäri Susanna Virolaisen haastattelu Studio55-ohjelmassa, jossa hän kertoo auringosta johtuvista ihosairauksista ja -vaurioista.

Lue myös:

    Uusimmat