Mainos

Sundqvist-juttu loppusuoralla

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe ampui kovilla yli kolme tuntia kestäneessä loppulausunnossaan rikosoikeudenkäynnissä Ulf ja Björn Sundqvistia vastaan Helsingin käräjäoikeudessa. Rappe oli valmistautunut erittäin huolellisesti yhteenvetoonsa eikä antanut tuumaakaan periksi alkuperäisistä kavallus- ja petossyytteistään Sundqvistien ns. Wayup-lainajutussa.

Päinvastoin, syyttäjä oli kääntänyt omien syytteidensä eduksi vastapuolen kymmenien todistajien oikeuden aiemmissa istunnoissa esittämät lausumat. Syyttäjä katsoi näytetyksi, että Ulf ja Björn Sundqvist ovat syyllistyneet rikokseen entisen STS-pankin myöntäessä 20 miljoonan markan lainan osin Björn Sundqvistin omistamalle Wayup-pöytälaatikkofirmalle. Laina kaatui myöhemmin kokonaan STS-pankin vahingoksi. Lainan avulla Ulf ja Björn Sundqvist pääsivät eroon omistamastaan Lomametsä Oy:stä. Ulf Sundqvist myi Wayup-yhtiölle arvottomat osakkeensa 1,5 miljoonalla ja Björn Sundqvist 8,5 miljoonalla markalla.

Syyttäjän mukaan kysymyksessä on Ulf Sundqvistin kohdalla kavallus, jos oikeus toteaa Sundqvistin STS-pankin pääjohtajana ratkaisseen myönteisen lainapäätöksen. Jos taas oikeus toteaa Ulf Sundqvistin vain myötävaikuttaneen myönteiseen lainapäätökseen, on ex-pankinjohtaja syyttäjän mukaan tuomittava avunannosta petokseen. Rikosjutun asianomistajan, Arsenal Sillan asianajaja Juha Sivenius yhtyi syyttäjän esitykseen ja katsoi syyttäjän näyttäneen syytteensä toteen.

-Kysyy pääjohtajan alaiselta melkoista siviilirohkeutta sanoa tällaisessa laina-asiassa esimiehelleen "ei käy". Lainapäätös tehtiin Ulf Sundqvistin mahtikäskyllä, lausui Sivenius omassa loppulausunnossaan.

Kalliiksi tulee

Kuukauden kestänyt Sundqvist-jutun käsittely käräjäoikeudessa päättyy keskiviikkona, jolloin vastapuoli esittää omat loppulausuntonsa. Tiistaina myös syyttäjä esittää rangaistusvaatimuksensa, ja asianajat laskunsa. Tiettävästi Ulf Sundqvistin, Björn Sundqvistin ja asianomistaja Arsenal Sillan asianajajien laskut nousevat lähelle kahta miljoonaa markkaa. Käräjäoikeuden Ulf Sundqvistille määräämän avustajan, oikeustieteen tohtorin Zacharias Sundströmin asianajopalkkio on suurin, yli miljoona markkaa.

Jos syytteet Ulf Sundqvistia vastaan hylätään, jäävät käräjäoikeuden hyväksymät Sundqvistin puolustuskulut valtion maksettavaksi. Jos taas Ulf Sundqvist tuomitaan syylliseksi, jää oikeuden harkittavaksi, mikä on hänen osuutensa oikeudenkäyntikuluista. Silloin Ulf Sundqvist joutuu esittämään oikeudelle tulonsa ja varallisuutensa määrättäessä avustajalle korvausta valtion varoista. Päätös Sundqvistien rikosjutussa on odotettavissa vasta kesäkuun puolella.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.