SUL-pomo antoi näkemyksensä Lotta Haralan dopingrikkomuksesta – "Me luotamme siihen päätökseen"

Suomen Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto kertoo SUL:n luottavan Antidopingasioiden kurinpitolautakunnan lausuntoon siitä, että pika-aituri Lotta Harala on käyttänyt positiiviseen testitulokseen johtanutta piristettä tahattomasti.

SUL ja Suomen urheilun eettinen keskus SUEK tiedottivat perjantaina, että pika-aituri Lotta Harala antoi positiivisen dopingnäytteen Espoon gp-kisoissa elokuussa. Dopingnäytteestä löytyi viitteitä piristeeksi luokitellusta 5-metyyliheksaani-2-amiinista.

Kurinpitolautakunta katsoi Haralan rikkeen olleen tahaton, koska Harala osoitti kertomuksellaan ja kirjallisilla todisteilla, että kyseinen aine on joutunut elimistöönsä lisäravinnevalmisteesta, jonka tuoteselostuksesta ei löytynyt mainintaa kyseisestä kielletystä aineesta.

SUL luottaa täysin kurinpitolautakunnan päätökseen, eikä tapauksella ole mitään vaikutusta Lotta Haralan asemaan Suomen maajoukkueen toiminnassa.

– Ei ole mitään vaikutusta. Me tukeudumme tässä tapauksessa meidän kaikkien lajien yhteiseen kurinpitolautakuntaan ja siihen päätöksen, jonka he ovat lausuneet, SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto toteaa MTV Urheilulle.

– Heillähän on siinä päätöksessä selkeästi sanottu, että kurinpitolautakunta pitää tätä Haralan rikkomusta tahattomana. Me tietysti luotamme siihen päätökseen, Aalto jatkaa.

Harala antoi positiivisen näytteen Espoossa 5. elokuuta. Asia tuli Haralan tietoisuuteen 25. elokuuta, ja aiturin pyytämä b-näyte varmisti käryn 15. syyskuuta. Harala ehti kisata Espoon gp-kisojen jälkeen useassa eri kilpailussa. Miksi Harala sai kuitenkin kilpailla positiivisesta näytteestään huolimatta?

– Ensinnäkään häntä ei silloin asetettu väliaikaiseen toimintakieltoon. Siinä on ensimmäinen syy. Hänelle on selkeästi ilmoitettu, ettei häntä aseteta väliaikaiseen toimintakieltoon, Aalto kertoo.

Harala kuitenkin kärsi kolmen kuukauden mittaisen urheilun toimintakiellon 13. lokakuuta – 12. tammikuuta.

– Urheilija voi tietysti vapaaehtoisesti hyväksyä tällaisen väliaikaisen päätöksen, minkä hän (Harala) on vapaaehtoisesti aloittanut 13. lokakuuta, kun tilanne on pitkittynyt. Siltä osin tämä on mennyt normaalien systeemien mukaan. Toki aika on pitkä johtuen tästä selvitystyöstä, Aalto kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat