Sujunut Helsingissä hyvin - nimetön työnhaku kiinnostaa muuallakin

Helsingin kaupunki on kokeillut nimetöntä työnhakua joihinkin virkoihinsa noin vuoden ajan.

Menetelmän toivotaan vähentävän rekrytointisyrjintää, tiedostamatontakin.

Käytännössä nimetön työnhaku toimii siten, että työnhakijat täyttävät normaalisti sähköisen hakemuksen kaupungille. Hakemuksesta kuitenkin poistetaan muun muassa hakijan nimi, ikä, sukupuoli ja syntymäpaikka. Hakemuksia käsittelevät eri henkilöt kuin ne, jotka valitsevat haastatteluun kutsuttavat henkilöt.

Helsingin kaupungin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio kertoo, että nimettömän työnhaun kautta on täytetty jo muutamia työtehtäviä. Tavoitteena on loppuvuoteen mennessä saada haun kautta kokemuksia yhteensä 20 rekrytoinnista. Laition mielestä menetelmä vähentää syrjinnän mahdollisuuksia, kunhan nimetön työnhaku on laajaa ja systemaattista.

– Nimetön työnhaku pakottaa miettimään huolellisesti etukäteen, mitkä tiedot ja pätevyydet ovat todella tärkeitä työtehtävän kannalta. On myös tärkeää tehdä etukäteen asteikko, jolla hakemuksia arvioidaan.

Monikulttuurijärjestöjen yhteistyöverkosto Moniheli on kysellyt maahanmuuttajilta heidän kokemuksiaan asiasta. Projektityöntekijä Melis Ari-Gürhanli sanoo, että nimetön työnhaku auttaa lähinnä toisen polven maahanmuuttajia tai Suomeen jo lapsena saapuneita.

– Vaikka hakemus tehtäisiin nimettömänä, käy ansioluettelosta lopulta ilmi, mistä maista työkokemusta ja koulutusta on hankittu.

Nimetöntä työnhakua on kokeiltu myös Espoossa. Lisäksi sen puolesta on tehty valtuustoaloitteita myös esimerkiksi Tampereella, Kuopiossa ja Tuusulassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja