Sudokuguru: Vaikeimmat sudokut ratkeavat nopeimmin arvaamalla

Matemaatikko Arto Inkalan tietokone raksutti kuukausien ajan miljardeja laskusuorituksia, kunnes se oli valmis: maailman vaikein sudoku.

Inkala ei ollut ensimmäistä kertaa sudokua sorvaamassa. Hänen kahdeksan tähden AI Etana -sudokuaan pidettiin maailman vaikeimpana jo vuonna 2006. Kuudessa vuodessa ratkaisumalleja etsivät algoritmit ovat kehittyneet niin, että vaikeustasoa on voitu nostaa 11 tähteen.

– Etanan aikaan oli helppoa arvioida, että se oli vaikein, koska monet pisteytysohjelmat eivät pystyneet edes ratkaisemaan sitä. Mutta sitten kehitys sai aimo inspiraation ja kymmenet sudokulaatijat innostuivat laatimaan vaikeampia tehtäviä, Inkala kertaa.

Jos Inkala lähtisi itse ratkaisemaan laskemalla uusinta sudokupähkinäänsä, menisi siihen monta päivää. Vaikeimpiin sudokuihin Inkalalla on kuitenkin nopeampikin ratkaisukeino. Siihen tarvitaan lyijykynän lisäksi kumiakin.

– Arvaamalla saa näitä ratkaistua suht nopeastikin, jos arvaukset sattuvat osumaan kohdalleen.

Pulmapeliin voi uppoutua päiviksi

Inkala on väitellyt tekniikan tohtoriksi sovelletusta matematiikasta ja kehittää työkseen matemaattisia simulointimalleja vesistöistä. Aikaa on usein harjoitella pulmapelejäkin, etenkin inspiraation herätessä.

– Jos tulee mielenkiintoinen ajatus, jota haluaa kokeilla, voi mennä koko päiväkin tai puoletkin viikosta sitä miettiessä.

Sudokunlaatijoiden ajatusten ja ideoiden vaihtoon ei ole Inkalan mukaan toistaiseksi tarvittu ryhmätapaamisia. Vaikeimpien sudokujen laadinta on sen verran hidasta hommaa, että netin keskustelupalsta riittää.

– Kehitystä tekniikoissa tapahtuu ehkä puolen vuoden välein. Suurin piirtein yhtä usein käyn kysymässä, mitä uusia ideoita on tullut.

Sudokukirjojen suosio on hiipunut hieman muutaman vuoden takaisesta suosiostaan. Tämän hetken suosituimmat pulmapelit ovatkin Inkalan mukaan painettujen opusten sijaan älypuhelimissa.

– Kyllä nämä Angry Birdsitkin ovat pulmapelejä. Siinä pitää vähän miettiä, minne lintunsa lähettää, minne se laskeutuu ja minne se kaatuu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja