Studio Julmahuvi

Valmistusvuosi 1997-2000. Ohjaus Jani Volanen. Tuotanto YLE/MTV3/Pan Vision. Kuvaformaatti 4:3 (1.33:1). Ääni stereo. Kesto 9h 55 min.

Kauan odotettu Studio Julmahuvi saapuu vihdoin DVD:lle. Pakettiin on koostettu Julmahuvi-ryhmän tuotannosta 8-osainen Studio Julmahuvi -sarja, 4-osainen murhamysteeri Mennen tullen, Maikkarille tehty poikabändidokkari The Joyboys Story sekä Montreux'n kilpailuun tarkoitettu erikoisjakso Jerico 2000. DVD:n lisukemateriaalien ohella paketissa on myös Z-Salamapartio -CD, jolla on kyseisessä sarjassa kuultua musiikkia.

Julmahuvi-ryhmään kuuluvat Jani Volanen, Petteri Summanen, Jukka Rasila, Tommi Korpela ja Janne Reinikainen tekivät MTV3:lle komediasarjaa To(i)ni ja Heikki Haaman Show. Sitä seuranneen Joyboys Storyn jälkeen ryhmän ja kanavan tiet erosivat ja ryhmä käänsi katseensa YLE:n suuntaan. Johan tärppäsi! Tuloksena 90-luvun lopun ylivoimaisesti paras kotimainen komediasarja. Studio Julmahuvin idea on puolituntinen pätkä TV-kanavan ohjelmistoa. Mukana on mm. lastenohjelma, jossa Touko-Pouko (Rasila) seikkailee studionsa sisällä muun muassa Tarzanina, intiaanina ja astronauttina. Ohjelmistoon kuuluu myös 70-luvulla toimineen stadilaisen etsivätoimiston, Z-Salamapartion, keissien ratkomista. TV2:n lauantai-illan dekkareita parodioivat saksalaiset etsivät Dieter (Summanen) ja Berner (Rasila) puolestaan yrittävät selvittää kadonneen mäkihyppääjän (A-P Nikkola) arvoitusta Die Kühe -sarjassa. Illan uutislähetyksissä (ankkurina Korpelan esittämä Sakari Boström) seurataan mm. maata uhkaavan yleislakon uhkan selvittämistä. Ajankohtaisiin asioihin puuttuvia studiokeskusteluja - kuten koko ohjelmaa - isännöi Toni Järvelä (Summanen).

Mennen tullen -sarjassa ikääntynyt Z-Salamapartion entinen etsivä Mats (Reinikainen) päätyy selvittämään entisen ystävänsä ja kollegansa Rauskin (Korpela) kuolemaa. Murhaaja ottaa tähtäimeensä Julmahuvi-sarjassa esiintyneitä hahmoja ja pian ruumiita onkin enemmän. Mats saa avukseen saksalaisetsivä Bernerin, jonka parin, Dieterin, samainen murhaaja on kidnapannut. Sarjassa nähdään paljon tuttuja hahmoja, ja vaikka kyseessä ei olekaan varsinainen komedia, löytyy tästäkin useita hupaisia kohtauksia.

The Joyboys Story on hyvä dokumenttiparodia kyseisenä aikana pinnalla olleiden poikabändien arkeen. Maailmalla olivat Backstreet Boys ja kumppanit, Suomessa XL5 ja tietysti Joyboys. Jerico 2000 puolestaan on kooste tutuista Julmahuvi-tarinoista ja lisänä on uutta materiaalia.

Julmahuvi Box on hienosti koostettu paketti. Ykköslevyllä on 4 ensimmäistä jaksoa, Joyboys Story ja lisukkeina monitoriseinä, jossa on 12 poistettua kohtausta tai hylättyä sketsiä. Jaksot voi katsoa kaikki putkeen tai sketsien mukaan. Lisäksi on Valmiit naurut -kohta, jossa on pilalle menneitä otoksia. Kakkoslevyllä on loput 4 jaksoa ja Jerico 2000. Myös kakkoslevyltä löytyy monitoriseinä. Kolmoslevyllä on Mennen tullen -sarja. Sitten on vielä em. CD, jota kuunnellen pääsee Julmahuvin tunnelmaan. Ei muuta kuin puita kaminaan!

Studio Julmahuvin vahvuus piilee siinä, etteivät sketsit näytä sellaisiksi tehdyiltä vaan ne voi hyvinkin sekoittaa illan varsinaiseen ohjelmistoon.

Studio Julmahuvi: *****
Mennen tullen: ****½
The Joyboys Story: ****½
Jerico 2000: ***½

Box Set: *****

Teksti: Toni van der San

Lue myös:

    Uusimmat