Stubb: Yhteisö ei voi katsoa läpi sormien, kun hirmuhallitsija tappaa kansalaisiaan

YK:n ihmisoikeusneuvosto kokoontuu tänään pohtimaan Libyan tilannetta. Ulkoministeri Alexander Stubbin mielestä Libya pitäisi erottaa neuvostosta.

- Maalaisjärjen mukaan ei olisi ollenkaan pahitteeksi, jos Libya eroaisi tai se erotettaisiin ihmisoikeusneuvostosta. Kansainvälinen yhteisö ei voi katsoa sormien läpi, kun tällainen hirmuhallitsija tappaa ihmisiä. Hän tekee rikoksia ihmisyyttä ja ihmiskuntaa vastaan, ja mielestäni hänet ja hänen lähipiirinsä on saatettava näistä toimista vastuuseen. Ensimmäinen askel on erottaminen ihmisoikeusneuvostosta, toinen askel on sitten kansainvälinen rikosoikeustuomioistuin, Stubb sanoo MTV3 Uutisille.

Stubb on tyytyväinen Libyan johdolle eilen määrättyihin pakotteisiin. YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi eilen joukon pakotteita Libyaa vastaan. Pakotteilla Libyan johtoa yritetään painostaa lopettamaan väkivaltaisuudet maassa.

Libyan johtaja Muammar Gaddafi ja hänen perheensä sekä lähipiirinsä asetettiin matkustuskieltoon, jonka lisäksi heidän varansa jäädytettiin. Päätöslauselmassa myös kiellettiin aseiden vienti Libyaan.

Lisäksi neuvosto lähettää Libyan kriisin tutkittavaksi Haagin kansainväliseen rikostuomioistuimeen. Gaddafin epäillään syyllistyneen rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

YK:n pakolaisjärjestö arvioi eilen, että lähes 100 000 ihmistä on paennut Libyasta tällä viikolla. Suurin osa lähtijöistä on ulkomaalaisia. Useimmat libyalaiset ovat paenneet Libyasta maitse rajan yli naapurimaihin Tunisiaan ja Egyptiin. YK:n mukaan Libyan väkivaltaisuuksissa on kuollut yli tuhat ihmistä vajaan kahden viikon aikana.

Gaddafi ei ehkä välitä pakotteita

Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johanssonin mukaan tärkeimmät Libyaa koskevat päätökset tehtiin jo eilen turvallisuusneuvostossa. Hän uskoo, että Libya erotetaan tänään ihmisoikeusneuvostosta.

- Tämä on maalle hyvin voimakas, diplomaattinen näpäytys. Erottaminen on tärkeä esimerkki muille maille, että maailma ei tule katsomaan läpi sormien vastaavaa tilannetta. Se, miten Gaddafi siihen reagoi, on ihan toinen asia. Hän ei ole ennenkään välittänyt moitteista tai pakotteista, Johansson sanoo Huomenta Suomessa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on Johanssonin mukaan pystynyt vierailemaan Libyassa vain kerran viimeisten kymmenen vuoden aikana. Amnestyn raportin mukaan EU:n ei pitäisi palauttaa turvapaikanhakijoita Libyaan, sillä maassa ei ole minkäänlaisia valmiuksia heidän auttamiseen.

- Vakauden ja ihmisoikeuksien ei tarvitse olla toistensa vastakohtia. Jos ihmisoikeuksia kunnioitetaan, niin maassa on yleensä myös vakaat olot. Lähi-idässä on nähty viime vuosikymmenien aikana näennäisvakautta, eli itsevaltiaat ovat tukahduttaneet kaiken poliittisen toiminnan. Pinnan alla on kuitenkin kytenyt koko ajan, Johansson kertoo.

Johansson toivoo, että arabimaailman kuohunnan seurauksena olisi demokraattisesti vakaa Lähi-itä. Hänen mukaansa länsimaiden on ehdottomasti tuomittava ihmisoikeusloukkaukset, kuten kidutus, mutta maiden tulevaan valtarakenteeseen ei lännen pitäisi puuttua.

Katso Kati Savanderin juttu:

Lue myös:

    Uusimmat