Stubb: Kreikan ero isku euron egolle

Ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri Alexander Stubb ei pidä Kreikan eroa eurosta mahdottomana.

Hän muistuttaa Kreikan olevan pieni talous, jonka ero eurosta ei vaikuttaisi muihin euromaihin katastrofaalisesti. Kreikan osuus Euroopan Unionin kokonaistaloudesta on vain kaksi prosenttia.

- Seurausvaikutukset jonkin muun suuren talouden kaatumisesta olisivat suuremmat. Totta kai se olisi isku eurolle ja myös euron egolle. Mutta pitää olla käytännönläheinen; jos homma ei toimi, niin silloin pitää miettiä muita ratkaisuja, jotta muut eivät kärsi, Stubb sanoo MTV3:n Huomenta Suomessa.

Kuri ja kasvu käsikädessä

Stubbin mielestä julkisen sektorin velanottoon perustuvaa kasvua ei saa jatkaa. Stubb on hämmästynyt yleiseurooppalaisesta keskustelusta siitä, että kuri olisi radikaalilla tavalla pois kasvusta.

- Kuri ja kasvu menevät käsikädessä, kuri ei missään nimessä ole pois kasvusta. Ensin pitää saada kuri, eli luottamus markkinoilla, ja sen jälkeen lähdetään kasvamaan. Kasvun pitää olla nimenomaan kilpailuvetoista.

Kasvu ei saa missään nimessä olla julkisen sektorin velanoton kautta tulevaa kasvua, Stubb painottaa.

- Velkaan pohjautuva kasvu on johtanut meidät tähän tilanteeseen, eikä sitä missään nimessä saa jatkaa. Julkinen sektori ei voi olla vahva tuki; jos näin olisi, silloin varmaan Zimbabwe olisi maailman kilpailukykyisin maa koska siellä 98 prosenttia taloudesta on julkista sektoria.

Kreikka-vakuudet hyviä

Stubb pitää Suomen neuvottelemia Kreikka-vakuuksia hyvinä epävakaassa taloustilanteessa.

Ennen viime kesän hallitusneuvotteluja Stubb vielä arvosteli SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen vaatimuksia vakuuksista.

Stubb kuitenkin korostaa, että koko EU:n etu on myös Suomen etu.

- Pitää muistaa, että tässä on myös kyse Euroopan unionin kokonaisuudesta ja Kreikan kansalaisista. Tämä on inhimillinen ongelma Kreikassa, eikä me voida jättää yhtä maata heitteille tässä asiassa.

(MTV3)

Katso ministeri Alexander Stubbin haastattelu: (Huomenta Suomi 15.5.2012)

Lue myös:

    Uusimmat