Venäjä ärähti Naton suursotaharjoituksesta – näin vastasi Norjassa vieraileva Stubb

Stubb kommentoi Venäjän älähdykseen Nato-harjoituksesta 1:46
Katso video: Näin presidentti Stubb vastasi Venäjälle Norjan-vierailullaan.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb on parhaillaan ensimmäisellä virkamatkallaan Norjassa. Stubb kertoi lehdistölle, että Suomi tukee Hollannin entistä pääministeriä Mark Ruttea NATO:n pääsihteeriksi ja vastasi Venäjän ärähdykseen harjoituksesta.

Stubb tarkasti tänään Nordic Response -harjoituksen Norjan Altassa ja tapasi kahden kesken Norjan pääministerin Jonas Gahr Støren.

Sekä Stubb että Støre iloitsivat tiedotustilaisuudessa siitä, että Ruotsista on vihdoin tulossa Naton jäsen. Molemmat pitivät Nato-jäsenyyden toteutumista historiallisena.

Stubb kertoi myös, että Suomi tukee Hollannin entistä pääministeriä Mark Ruttea NATOn pääsihteeriksi. Stubb on keskustellut asiasta pääministeri Petteri Orpon kanssa.

Vastasi Venäjälle

Stubb otti tilaisuudessa myös kantaa Venäjän hallinnon kommentteihin suursotaharjoituksesta. 

Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrushev sanoi aiemmin tänään torstaina, että sotaharjoitus näyttää harjoitukselta, jossa harjoitellaan aseellista yhteenottoa Venäjän vastaan.

Asiasta kertoi Reutersin mukaan venäläinen uutistoimisto Interfax. Patrushevin mukaan harjoitus aiheuttaa epävakauttava ja lisää jännitteitä.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Näin Stubb vastasi kysymykseen ydinaseista 2:18
Katso myös: Näin Stubb vastasi kysymykseen ydinaseista.

Paikan päällä oleva MTV Uutisten toimittaja Valtteri Kykkänen kysyi Patrushevin tämän päiväisistä kommenteista tiedotustilaisuudessa.

Pääministeri Støren vastaus Patrushevin kommenteihin oli suoraviivainen.

– Nato ei uhkaa ketään. Pohjoismaat eivät uhkaa ketään. Meillä on oikeus pitää huolta omasta puolustuksestamme. Meillä on naapuri, joka on käynnistänyt täysimittaisen hyökkäyksen toista naapuriaan vastaan. Vastuulliset maat huolehtivat omasta turvallisuudestaan.

Myös Stubb oli samaa mieltä ja korosti, että harjoitus on omaa turvallisuutta varten eikä se ole suunnattu ketään vastaan.

Stubb sanoi toimittajille myöhemmin, että tämän kaltaisella massiivisella harjoituksella lähetetään halutaan lähettää viesti.

– Se viesti on tietysti pelote siitä että, meitä vastaan ei kannata hyökätä. Totta kai osa tätä harjoitusta on myös se, että valmistellaan sitä, että Venäjä voisi hyökätä.

Presidentti Stubb kohtasi Norjan pääministerin Naton sotaharjoituksissa 22:17
Katso Stubbin ja Gahr Støren koko tiedotustilaisuus tästä.

MTV paikalla Nordic Response -sotaharjoituksessa – Millainen on Nato-Suomen puolustusvoimien taistelukyky? 6:16
Katso myös: Millainen on Nato-Suomen puolustusvoimien taistelukyky? MTV Uutiset raportoi Naton suursotaharjoituksesta Lapissa.

Lue myös:

    Uusimmat