Mainos

STTK-J huolissaan väkensä hyvinvoinnista

Julkisen sektorin toimihenkilöitä edustava STTK-J on huolissaan melkoisessa myllytyksessä olleen väkensä hyvinvoinnista. Pahiten valtion työpaikkoja rassaavat resurssien niukkuus, johtamisen ongelmat ja korvauksetta tehtävä ns. harmaa ylityö.

STTK-J pyrkii nyt kohentamaan työelämää Hyvinvointi luo hyvinvointia -kampanjan avulla. Viestinä on, että hyvinvoiva työyhteisö myös palvelee paremmin kansalaisia ja elinkeinoelämää.
Puheenjohtaja Mikko Mäenpään (sd.) mukaan ensi hallitusneuvotteluissa on aika laittaa piste valtion henkilöstömenojen leikkauslinjalle. Hän tyrmää edellisvuosilta tutun tavan supistaa henkilöstömenojen loppusummaa yksilöimättä säästökohteita.

-Jos leikkauksia kuitenkin tehdään, on ainakin nimettävä kohteet ja tiedettävä se, mitä leikkaukset aiheuttavat palveluille, Mäenpää huomauttaa.
Hyvinvointikampanjassa järjestetään kevään mittaan tilaisuuksia työpaikoilla ja kaikissa isommissa kaupungeissa. Kampanja järjestetään yhteisymmärryksessä työnantajan kanssa. Myös muut noin 5000 STTK-J:läisellä työpaikalla toimivat ammattijärjestöt on kutsuttu mukaan.

Luottamusmiehille uusi rooli

STTK-J:n toiveissa on laventaa luottamusmiesten toimenkuvaa. Sopimusten tulkinnan ohella heidän haluttaisiin osallistuvan koko työyhteisön muutoksen hallintaan. Luottamusmies siis panostaisi jatkossa laajemmin jäsenten hyvinvointiin. Kohteena ei enää välttämättä olisi yksittäinen työntekijä vaan koko työyhteisö, kuvaa neuvottelupäällikkö Seppo Väänänen.

Mäenpää uskoo, että myös työnantajat näkevät luottamusmiehen roolin laventamisen edut. Asia tullee esille ensi sopimuskierroksella.

Harmaat ylityöt kuriin

Tiistaina alkavalla hyvinvointikampanjalla on kaksi teema: kohentaa valtion väen arvostusta ja toisaalta vähentää työntekijöiden kokemaa kuormitusta, joka on näkynyt mm. sairaspoissaoloina ja varhaisena eläköitymisenä. Kampanjan seurantatutkimus tehdään vuoden kuluttua. Vaikka vuosi on varsin lyhyt aika muutoksille, tavoitteena on, että ainakin harmaan ylityön määrä saataisiin vähenemään.

Tuoreen työolobarometrin mukaan neljännes valtion väestä oli tehnyt viime elo-syyskuussa ylitöitä ilman korvausta.

Kova muutosvauhti

Mäenpään mukaan missään muualla Länsi-Euroopassa valtiosektori ei ole 1990-luvulla kokenut niin suuria muutoksia kuin Suomessa. Yhtiöittämiset, liikelaitostamiset, yksityistämiset, nettobudjetointi, tulosohjaus, hän luettelee muutosrumbaa. Valtiosektorilta on on tällä vuosikymmenellä hävinnyt 35000 työpaikkaa. Mäenpään mukaan polttavimmat ongelmat voitaisiin ratkoa saamalla 3000-5000 uutta vakanssia ensi vaalikaudella. STTK-J:llä on 80000 jäsentä. Heistä 60000 on suoraan valtion leivissä, loput ovat mm. Soneran, Ilmailulaitoksen ja Postin palveluksessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.