Strasbourgin joulutorilla hyökännyt Cherif Chekatt oli poliisin tarkkailulistalla vuosia – jo 2013 vankilassa hän sai papereihinsa merkinnän: "Radikalisoitunut"

Aseistettu mies hyökkäsi Strasbourgin joulutorilla tiistaina, ammuskeli väkijoukkoon ja huusi silminnäkijöiden mukaan "Allahu akbar". Kolme päivää myöhemmin epäilty tekijä, Cherif Chekatt, sai surmansa poliisin luodista Strasbourgissa. Le Figaron mukaan kotikaupungissaan terroriteon tehnyt mies radikalisoitui vankilassa jo vuosia ennen tapahtumia.

Myöhään torstai-iltana ranskalaismediat uutisoivat Strasbourgin joulutorilla väkijoukkoon ammuskelleen miehen kuolleen. Poliisi ampui miehen Strasbourgissa, etsittyään tätä useasta eri kohteesta ympäri kaupungin torstain aikana.

Ranskalaismedioiden mukaan Chekattin jäljille auttoi poliisille tullut vihje. Nainen oli nähnyt epäillyltä näyttävän henkilön, jonka kädessä oli haava. Chekattin tiedettiin saaneen osuman luodista laukaustenvaihdossa iskussa.

Isisin mukaan Chekatt oli kytköksissä terrorijärjestöön.

Rikollinen ura aukesi nuorena

Viime tiistana joulutorilla tulen avannut Cherif Chekatt syntyi Strasbourgissa vuonna 1989. Hänen perheensä oli kotoisin Algeriasta. Le Figaron mukaan Chekatt lopetti koulunkäynnin vain 16-vuotiaana. Samoihin aikoihin hänestä tuli ensin pikkurikollinen.

Elämänsä aikana Chekatt ehti saada rikosrekisteriinsä 27 merkintää rikoksista niin Ranskassa, Saksassa kuin Sveitsissäkin. Virallisten tietojen mukaan mies oli viimeiset seitsemän vuotta työtön, matkusteli paikasta toiseen ja tienasi usein varastamalla.

Chekatt oli ehtinyt istua myös yhteensä neljä vuotta vankeustuomiota Ranskassa. Tuomionsa hän oli saanut murtovarkauksista sekä aseistetusta hyökkäyksestä teini-ikäisestä kohtaan. Hän sai myös 18 kuukauden vankeustuomion Sveitsissä murtovarkauksista.

Radikalisoitui vankilassa

Vuonna 2013, päästyään vankilasta Sveitsistä, hän joutui istumaan uutta vankeustuomiota, tällä kertaa kotimaassaan Ranskassa.

Mulhousen vankilassa Chekatt sai papereihinsa merkinnän, ”radikalisoitunut”. Vankilassa radikalisoituminen on ilmiö, johon maassa on yritetty puuttua jo pitkään. 

Chekatt joutui vielä vankilaan uudelleen Saksassa.

Le Figaron haastatteleman, silloisen asianajajansa Thomas Roederin mukaan Chekatt ei osoittanut tuolloin merkkejä radikalisoitumisesta. Hän kuvaili ranskalaislehdelle entistä asiakastaan rauhalliseksi ja harkitsevaiseksi ihmiseksi. Vuoden 2017 helmikuussa Chekatt päästettiin vapaaksi vankilasta Saksasta ja hänet karkotettiin takaisin Ranskaan.

Sisäinen turvallisuus tarkkaili Chekattia

Tammikuussa 2016 Chekatt lisättiin Ranskan sisäisen turvallisuuden tarkkailulistalle, eli S-arkistoon.

S-arkistoon merkitseminen antaa viranomaisille mahdollisuuden tarkkailla henkilöä, mutta ei pidättää häntä. Poliisilähteiden mukaan Chekattia ja hänen lähipiiriään myös tarkkailtiin, mutta signaalia tulevasta terroriteosta ei nähty.

Tiistai-aamuna Chekattin asuntoon tehtiin kotietsintä yhdessä turvallisuuspalvelun ja poliisin kanssa, mutta hän oli ehtinyt jo poistua kotoaan. Samana iltana hän ampui väkijoukkoon joulutorilla ja surmasi yhteensä kolme ja haavoitti 13 ihmistä. 

Lue myös:

    Uusimmat