Stephen Hawkingin kuuluisimpaan ennustukseen synkkä päivitys: Kaikki mitä tiedät, olisi tuomittu haihtumaan

Teoreettisen fyysikon Stephen Hawkingin kuuluisin mustia aukkoja koskeva teoria on saanut synkän päivityksen tuoreen tutkimuksen myötä.

Hawkingin teorian mukaan mustat aukot haihtuvat lopulta jäljettömiin menettämällä energiaansa Hawkingin säteilyn seurauksena. Tuoreen tutkimuksen mukaan Hawkingin säteily ei koskisikaan pelkästään mustia aukkoja. Tutkimuksen mukaan Hawkingin säteily voisi nimittäin riistää energiaa mustien aukkojen lisäksi kaikilta kappaleilta, joilla on riittävästi massaa.

Tiedesivusto Live Sciencen artikkelin mukaan tämä tarkoittaisi sitä, että kaikki asiat maailmankaikkeudessa ovat lopulta tuomittuja katoamaan niiden energian kadotessa säteilyn muodossa.

Tutkimukseen osallistunut Radboudin yliopiston astrofysiikan professori Heino Falcke toteaa, että tutkimus haastaa ymmärryksemme Hawkingin säteilystä ja maailmankaikkeudesta sekä sen tulevaisuudesta.

– Tämä tarkoittaa, että kuolleiden tähtien jäänteillä ja muilla maailmankaikkeuden isoilla kappaleilla on tämän tyyppistä säteilyä (kuin mustilla aukoilla). Erittäin pitkän ajan jälkeen tämä johtaisi lopulta siihen, että kaikki maailmankaikkeudessa tulee lopulta haihtumaan mustien aukkojen tavoin, Falcke toteaa.

Vaikka tutkimuksessa esitetty teoria kuulostaa synkältä, niin lopulta kyse on tässä vaiheessa pelkästä spekuloinnista, jolle ei ole saatu vahvistusta. Todistaakseen uuden teoriansa tutkijoiden tulisi kyetä havaitsemaan Hawkingin säteilyä avaruuden suurien kappaleiden ympärillä.

Se on siinä! Musta aukko ahmaisi tähden syövereihinsä – tutkijat julkaisivat tapahtumasta kuvia: "Me pyöritämme edelleen päitämme" 0:40
Musta aukko ahmaisi tähden syövereihinsä – tutkijat julkaisivat kuvia 300 miljoonan valovuoden päästä (30.1.2023)

Lue myös:

    Uusimmat